Economie

Un brand al judeţului Cluj, pe cale de dispariţie

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, însoţit de preşedintele sindicatului Cartel Alfa, a efectuat o deplasare în judeţ la S.C. Sticla Turda S.A., care se află în reorganizare judiciară din anul 2007, având în prezent un număr de 300 de salariaţi.

„La S.C. Sticla Turda S.A s-a analizat situaţia acestui agent economic de tradiţie şi de prestigiu deosebit, naţional şi internaţional, care se află în reorganizare judiciară din anul 2007, având în prezent un număr de 300 de salariaţi. Situaţia financiară dificilă este generată de faptul că acest operator economic are datorii faţă de creditori în cuantum de 18,8 milioane lei”, a declarat Gheorghe Vuşcan

În perioada de reorganizare S.C. Sticla Turda S.A a reuşit să achite o parte din sumele datorate astfel încât în prezent cele două mari obligaţii financiare erau la Direcţia Regională a Finanţelor Publice (circa 13 milioane lei), respectiv AVAS (circa 1,6 milioane lei), datoria către restul creditorilor fiind achitată.


„Este de apreciat faptul că, deşi aflată în stare de insolvenţă producţia la S.C. Sticla Turda S.A continuă, aceasta având exporturi în SUA (numai în anul 2013 exportul a înregistrat 2 milioane de dolari), Germania, Spania, Franţa, Italia etc., calitatea deosebită a produselor acestei fabrici recomandând-o ca partener de producţie pentru cele mai mari branduri în domeniu din lume”, a mai precizat prefectul Clujului.

Datoria istorică a acestei firme către statul român (47% datorii, 53% penalităţi ) pune în real pericol continuarea funcţionării acesteia, existând riscul ca o societate emblematică pentru întreaga ţară şi un adevărat etalon al calităţii, să ajungă la lichidare.


Judecătorul sindic a acordat un ultim termen pentru 10 aprilie 2014, pentru când adiministratorul judiciar, în condiţiile în care va găsi o soluţie viabilă care să justifice continuarea perioadei de reorganizare a societăţii va formula o cerere de trecere a debitoarei în faliment şi, implicit, concedierea celor 300 de angajaţi.

„Componenta socială - evitarea concedierii celor 300 de oameni- constituie o prioritate pentru noi, salvarea locurilor de muncă pentru o zonă lispită de perspectivă economică, cum este municipiul Turda, fiind o problemă deosebit de importantă care impune urgent identificarea de soluţii. Astfel, instituţia Prefectului judeţul Cluj, după evaluarea în detaliu a variantelor economice viabile şi legale va face demersurile cuvenite la minstere şi la alte structuri centrale, pentru a asigura sprijinul necesar salvării acestui brand recunoscut şi apreciat internaţional, cu o tradiţie de aproape 100 de ani”, a conchis Vuşcan.

abonare newsletter