Economie

Locuitorii din Roşia Montană cer deschiderea minei

<p><img src="documente/stories/04_aprilie/13_ziua/08-rosia-montana-mod.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />„Stăm pe un munte de aur, dar suntem săraci”, se plâng locuitorii din Roşia Montană.</p>

 

Locuitorii din Roşia Montană au trimis o scrisoare oratorului Nick Vujicic în care spun că doresc deschiderea minei pentru a-şi putea asigura traiul zilnic.


 

Membrii ONG-urilor Pro Roşia Montană, Pro Dreptatea şi Sindicatului Viitorul Mineritului Roşia Montană au redactat o scrisoare adresată oratorului Nick Vujicic, prin care îl invită la Roşia Montană să vadă în ce condiţii trăiesc. „Stăm pe un munte de aur, dar suntem săraci”, spun ei în scrisoare. Locuitorii din Roşia Montană au întocmit această scrisoare cu prilejul prezenţei în România a oratorului, care a susţinut la Bucureşti o conferinţă sponsorizată de compania Roşia Montană Gold Corporation.


„Povestea dumneavoastră ne-a dat speranţa şi puterea de a lupta pentru dreptul la viaţă şi la un trai decent la noi acasă. Comunitatea din Roşia Montană este într-o situaţie disperată. Fosta localitate minieră se confruntă cu: şomaj, depopularea zonei cauzată de sărăcie, lipsa de investiţii şi finanţări, absenţa alternativelor economice. Mina de stat s-a închis, am rămas fără locuri de muncă, majoritatea dintre noi nu avem ce pune copiilor pe masă sau bani să-i putem trimite la şcoală. Trăim de pe o zi pe alta din alocaţiile copiilor pentru că banii primiţi în urma disponibilizării în minerit s-au terminat”, se arată în scrisoare. Semnatarii consideră că povestea lui Nick Vujicic le dă speranţă deoarece oratorul s-a născut fără mâini şi fără picioare din cauza unei boli, dar după depresii şi încercări de sinucidere a învăţat cum să ducă o viaţă fericită. El a devenit speaker motivaţional pentru a transmite şi altora învăţătura sa.

 


Roşia Montană înseamnă minerit

 


În scrisoare se mai arată că Roşia Montană înseamnă minerit. “Din tată în fiu, de peste 2.000 de ani, trăim din minerit. Dacă zona s-ar fi pretat la altceva, suntem convinşi că şi înaintaşii noştri ar fi încercat şi alte soluţii. Roşia Montană înseamnă minerit şi nimic altceva. Noi nu ne dorim decât ca mineritul, ocupaţia tradiţională a acestei aşezări, să continue”, spun semnatarii scrisorii.

 


RMGC susţine localitatea

 

Ei mai spun că RMGC susţine localitatea prin diverse programe sociale. “Şi am mai dori să vă spunem că această companie a fost singura căreia i-a păsat cu adevărat de oamenii de aici, de istoria şi cultura locului. RMGC are programe sociale, restaurează case de patrimoniu, a deschis de un an de zile un muzeu al mineritului - Aurul Apusenilor, a oferit locuri de muncă pentru mulţi dintre noi, chiar şi atunci când a trecut prin momente grele în etapele de autorizare a proiectului”, arată textul scrisorii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter