Economie

Cea mai mare bancă elveţiană, investigată pentru spălare de bani

UBS, cea mai mare bancă elveţiană, este investigată de autorităţile elveţiene pentru acuzaţii de spălare de bani şi activităţi de crimă organizată, relatează Bloomberg.

Angajaţii UBS ar fi contactat belgieni bogaţi, inclusiv directori generali şi sportivi, într-o perioadă de 10 ani, încurajându-i să deschidă conturi nedeclarate în Elveţia, scrie publicaţia M... Belgique, care nu a menţionat însă sursa informaţiilor. Astfel, UBS Belgium ar fi contribuit la organizarea transferurilor unor sume mari de bani către Elveţia, potrivit publicaţiei. Revista a arătat că procuratura belgiană a început ancheta la sfârşitul anului trecut şi se bazează pe mărturii foarte detaliate. În replică, reprezentanţii băncii au declarat într-un comunicat că practicile de afaceri ale UBS respectă în totalitate legislaţia şi că banca nu are cunoştinţă despre vreo investigaţie preliminară legată de operaţiunile din Belgia.

Informaţiile despre anchetarea UBS vin în contextul în care mai multe bănci europene sunt supuse unei serii de investigaţii legate de acuzaţiile că au manipulat dobânzile interbancare şi cotaţiile valutare, că au ajutat clienţii să evite plata impozitelor, că au spălat bani sau au încălcat sancţiunile impuse de Statele Unite unor state.


Credit Suisse, a doua mare bancă elveţiană, a plătit în luna mai o amendă de 2,6 miliarde de dolari în SUA după ce divizia sa americană a recunoscut că a ajutat cetăţeni americani să eludeze fiscul.

Autorităţile americane vor să penalizeze BNP Paribas, cea mai mare bancă din SUA, cu peste 10 miliarde de dolari, pentru a făcut afaceri cu state sancţionate, precum Iran, Sudan şi Cuba.


La rândul ei, UBS a fost amendată cu circa 1,5 miliarde de dolari de autorităţile de reglementare din SUA, Marea Britanie şi Elveţia, în 2012, pentru manipularea dobânzilor interbancare. Banca este încă investigată pentru asociarea unora dintre brokerii săi cu brokeri ai altor companii, pentru manipularea pieţei valutare.

abonare newsletter