Economie

„Electorata” se va aplica persoanelor cu salarii sub 2.000 de lei

Executivul are pe ordinea de zi un proiect de Ordonanță care permite înjumătățirea ratelor la credite.

Executivul are pe ordinea de zi un proiect de Ordonanță care permite înjumătățirea ratelor la credite Executivul are pe ordinea de zi un proiect de Ordonanță care permite înjumătățirea ratelor la credite

Schema fiscală pentru restructurarea creditelor, denumită de presă „Electorata”, va fi aplicată doar pentru persoanele cu venituri din activităţi dependente sub 2.000 de lei pe lună, iar deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei, restructurările fiind permise până la finele lui 2015.

Actul normativ a fost publicat spre dezbatere de Ministerul Finanţelor Publice şi va fi analizat într-o primă lectură în şedinţa de Guvern de astăzi.


„Se propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfăşoară o activitate dependentă şi care realizează venituri din salarii, la funcţia de bază, în sensul acordării unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luată în calcul la stabilirea bazei impozabile. Pentru a beneficia de deducerea specială lunară pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie să realizeze venituri brute din salarii prevăzute la art. 55 altele decât alin. (2)-(4), la funcţia de bază sau venituri brute din pensii de până la 2.000 lei , inclusiv, în fiecare lună a perioadei impozabile în care se acordă deducerea”, se explică în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Astfel, deducerile nu vor fi aplicate şi pentru alte forme de venituri, altele decât cele obţinute din activităţi dependente, din funcţia de bază.


De asemenea, potrivit proiectului de Ordonanță, publicat pe site-ul ministerului de Finanțe, restructurarea creditelor trebuie să îndeplinească mai multe cerințe: să fie acordată pentru credite care nu înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 zile; să conducă la diminuarea cu cel mult jumătate a obligațiilor lunare de plată ale debitorului, aferente creditului supus restructurării, inclusiv valoarea indexării acestuia, dar nu cu mai mult de 900 lei, indiferent dacă împrumutul respectiv a fost acordat în lei sau în valută, pentru o perioadă de maxim doi ani; să asigure prelungirea duratei inițiale a creditului cu perioada pentru care se diminuează obligațiile de plată.

De asemenea, în proiect se mai precizează că băncile nu pot majora rata dobânzii sau alte costuri aferente finanțării și nici nu pot impune alte costuri, altfel decât era prevăzut în contract la data solicitării restructurării.

Ultimele Stiri
abonare newsletter