Economie
Falimente în industria hotelieră?
<p />Conducerea Asociaţiei Hotelierilor Clujeni susţine că în curând vom asista la falimente în industria hotelieră dacă taxa hotelieră nu va scădea.
Multe societăţi care administrează hoteluri s-ar putea închide în următoarea perioadă, susţine Mircea Jorj, liderul PSD Cluj-Napoca şi vicepreşedinte al Asociaţiei Hotelierilor Clujeni (AHT).
Social democraţii clujeni consideră că unul din sectoarele cele mai lovite de criză, pe plan local, este cel al industriei hoteliere, care are în prezent cele mai mici grade de ocupare din istoria sa. Astfel, reprezentanţii AHT cer autorităţilor locale să scadă taxa hotelieră - care în prezent este de 4% - la 0,5%.
„În caz contrar, în curând, agenţii economici care au contractat credite consistente necesare dezvoltării infrastructurii hoteliere vor intra în insolvenţă sau vor trece la concedieri masive, ce vor duce la şomaj şi scăderea calităţii”, a precizat Mircea Jorj.
„În ultimii ani, IMM-urile au fost umilite”
De altfel, Mircea Jorj consideră că, în ultimii ani, mediul de afaceri a fost „marginalizat sistematic şi umilit de autorităţile locale”. Mai mult, Jorj a atras atenţia că dacă şi multinaţionalele vor pleca sau vor face concedieri, aşa cum s-a întâmplat în cazul Nokia sau Ursus, vom asista la o creştere alarmantă a numărului şomerilor. Pe de altă parte, potrivit social democraţilor, atenţia autorităţilor locale trebuie îndreptată nu doar asupra multinaţionalelor care “pot oricând să se relocheze oriunde în lume” ci şi asupra agenţilor economici locali. „Faptul că o parte din IMM-urile locale încă mai supravieţuiesc, în aceste condiţii, este meritul fiecăruia dintre ele. Singura excepţie a fost legată de unele multinaţionale care au fost sprijinite masiv cu facilităţi sau chiar cu realizarea infrastructurii necesare, din banii contribuabililor – de exemplu Nokia sau parcurile industriale. În tot acest timp, mediul local de afaceri a fost de multe ori obiectul presiunilor organelor de control”, a declarat Mircea Jorj.