Economie

Topul celor mai bune oraşe pentru afaceri în 2016: Clujul a depăşit Bucureştiul

Municipiul Cluj-Napoca se află pe locul al doilea într-un top realizat de Revista Forbes în ceea ce priveşte “cel mai bun oraş pentru afaceri din România în 2016”, fiind urmat de Bucureşti. Pe primul loc s-a situat municipiul Timişoara.

Metodologia prin care au fost departajate orașele – Forbes a analizat reședințele de județ, polii de business din fiecare unitate administrativă – este aceeași: a luat în calcul zece criterii (Produsul Intern Brut pe județ, PIB-ul pe cap de locuitor, societățile comerciale cu capital străin, câștigul salarial, șomajul, numărul întreprinderilor active, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, stocul de locuințe, unitățile de învățământ). Datele statistice necesare au ca surse Institutul Național de Statistică,Comisia Națională de Prognoză, Oficiul Național al Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor Publice și portalul listafirme.ro.

Spre deosebire de anii trecuți, revista a luat în calcul și situația creată de problemele cu legea pe care le au mai mulți primari ai orașelor analizate.Premisa de la care a plecat în acordarea unei penalități de 10% din punctajul final pentru orașele ai căror edili au fost reținuți pentru fapte nelegale este că nu poate exista un mediu de afaceri cu adevărat sănătos în zonele în care conducătorii administrației locale sunt corupți.


Cluj-Napoca, ascensiunea continuă

Capitala economică a Transilvaniei depășește anul acesta Capitala de facto a României în topul celor mai bune orașe pentru afaceri.

“Când spui Cluj-Napoca, te gândești la IT, parcuri industriale care atrag investitori de renume și clădiri de birouri. Când te uiți, însă, la top 10 cele mai valoroase companii din județ, altele par a fi domeniile economice din care acestea provin, în mare parte. Astfel, primul loc și al treilea sunt ocupate de două companii de utilități (distribuția de curent electric și captarea, tratarea și distribuția apei), în timp ce al doilea loc este ocupat de o companie din domeniul fabricării preparatelor farmaceutice. Compania locală de transport public ocupă locul al patrulea, fiind urmată de Sortilemn, producător de mobilă înființat în 1961. Numele cunoscute ale mediului de afaceri clujean apar pe locurile 6-10. Este vorba, în ordine, de Energobit, Farmec, Transferoviar Grup, Sanex și EBS România. Aceste companii au activități în domeniile energiei, produselor cosmetice, transporturilor de marfă pe calea ferată, producției dalelor din ceramică și producției de software”, arată Forbes.


TOP 10 CELE MAI BUNE ORAȘE PENTRU AFACERI ÎN 2016

Locul 1: Timișoara
Locul 2: Cluj-Napoca
Locul 3: București
Locul 4: Oradea
Locul 5: Constanța
Locul 6: Brașov
Locul 7: Arad
Locul 8: Ploiești
Locul 9: Pitești
Locul 10: Iași

abonare newsletter