Economie
Birocraţia, piedică pentru afaceriştii români
Birocraţia rămâne una dintre problemele care îi afectează negativ pe afaceriştii români. Datele arată că timpul alocat pentru diverse activităţi economice este destul de mare, în comparaţie cu celelalte state membre din Uniunea Europeană.
sursa foto: sharesinv.comProcesarea cererii de înmatriculare a unei firme sau a unei cereri de mențiuni durează, în medie, 16 ore în România, în timp ce în Belgia, Danemarca, Slovenia și Turcia durata este de o oră, se arată în „The International Business Registers Report 2016”.
În România ai nevoie de 16 ore pentru o înmatriculare
„Țările europene unde este înregistrată cea mai mică medie a timpului pentru procesarea unei înmatriculări sau mențiuni, respectiv o oră, sunt Belgia, Danemarca, Slovenia și Turcia. În România, pentru procesarea unei cereri de înmatriculare sau a unei cereri de mențiuni sunt necesare, în medie, 16 ore, spre deosebire de anul trecut, când procesarea unei mențiuni se realiza în 32 de ore”, informează ONRC.
Potrivit raportului, înmatricularea durează, în medie, 16 ore și în Austria, Germania, Italia, Lituania și Marea Britanie.
Hârtia rămâne baza
„Pe de altă parte, rezultatele de anul acesta confirmă tendința înregistrată încă de anul trecut, și anume că modalitatea de transmitere a documentelor influențează timpul de procesare, respectiv timpul de procesare al unei solicitări scade dacă formatul este digital. Cea mai utilizată metodă pentru depunerea cererilor de înmatriculare rămâne, în continuare, formatul hârtie — 28,3%, urmată de variantele electronice: imagini — 16,3%, internet — 12,1% și date — 8,4%.
De asemenea, studiul publicat anul acesta a scos în evidență că, la nivel global, informațiile de bază referitoare la profesioniștii înregistrați în registrul comerțului (informații despre o anumită firmă, identificarea unei firme sau a numelui acesteia) reprezintă categoria cea mai solicitată de informații, cu un procent de 61%, pe când informațiile despre modalitatea de înregistrare a unei firme (18%) sau legislația în domeniu (2%) nu au prezentat la fel de mult interes”, precizează instituția.
Birocraţia a tras în jos Europa
Dincolo de cauzele care au dus la criza din zona euro, dar care nu este atât de discutată, se află şi birocraţia, în special în comparaţie cu Statele Unite ale Americii.
The Telegraph a relatat despre modul în care regulamentele şi o administraţie săracă au ţinut înapoi economia ţărilor precum Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia şi Spania. Datele au fost extrase dintr-un raport realizat de Banca Mondială, care a măsurat timpul şi costul activităţilor economice obişnuite.
Studiul compară opt ţări din UE: Italia, Grecia, Portugalia, UK, Germania, Franţa, Irlanda, Spania) şi Statele Unite, în termen de câte zile ai nevoie pentru obţinerea avizului de construcţie, conectarea electricităţii, realizarea contractelor sau exportului de bunuri.
Statele Unite conduc cu o medie de 100 de zile pentru a efectua activităţile de mai sus în timp ce Italiei îi ia 420 de zile.
O statistică interesantă este cea în care Statele Unite conduc la timpul obţinerii unui aviz de construcţie – mai puţin de o lună, în timp ce în Italia sau în Portugalia procesul ia 8 luni.
Potrivit datelor conectarea la reţeaua electrică durează 17 zile în Germania, mai mult de două luni în Statele Unite şi şase luni în Irlanda sau Italia.
The International Business Registers Report 2016 este un studiu comparativ rezultat al colaborării organizațiilor internaționale ale registrelor comerțului. Raportul a reunit respondenți din 89 de țări, împărțite în patru categorii în funcție de regiunea geografică în care sunt situate: Europa, Africa și Estul Mijlociu, regiunea Asia — Pacific, precum și America de Nord și America de Sud.