Economie

Economiseşte bani, păcălindu-ţi creierul: Cum să-ţi hackuieşti mentalitatea "financiară"

Banii sunt o problemă majoră pentru fiecare persoană. Salarii mici, pensii şi mai mici, preţuri ridicate şi aşa mai departe. Banii sunt o problemă majoră şi în SUA. Potrivit unui recensământ recent, generaţia carea abia intră pe piaţa muncii câştigă cu 2.000 $ mai puţin, pe an, decât părinţii lor.

Ca să fim sinceri, este destul de greu să pui bani deoparte, mai ales atunci când nu îi ai.

Potrivit site-ului mic.com, acestea sunt 4 sfaturi utile care ajută persoanele să îşi păcălească creierul să nu mai cheltuiască atât de mulţi bani.


1. Trebuie să recunoşti că propriul creier este de vină

Pe lângă factorii economici, există şi un element psihologic care contribuie la lipsa de libertate financiară a tinerilor americani. Cuvântul pompos este "temporal discounting", adică reducerea temporală. Fiinţele umane sunt setate să prioritizeze recompensele mici, imediate în detrimentul celor mari, dar care ar dura mai mult timp.


Psihologii au teoritizat că acest mecanism ar putea explica comportamentele umane, inclusiv dependenţele şi abuzul de anumite substanţe - şi, de asemenea, de ce nu se pricep oamenii să facă economie.

Din fericire, există câteva soluţii pentru a depăşi acest blocaj psihologic: un nou studiu sugerează că simpla educaţie poate ajuta oamenii să întârzie gratificarea financiară.


Descarcă o aplicaţie pentru smartphone cu filtre care îmbătrânesc utilizatorul care se pozează. Potrivit unui experiment realizat de UCLA (Universitatea din California, Los Angeles), oamenii salvează de două ori mai mulţi bani pentru viitor, după ce văd o versiune a lor la bătrâneţe.

2. Automatizează totul


Lipsa voinţei este unul dintre factorii majori care nu le permit americanilor să pună bani deoparte, aşa că o soluţie ar fi îndepărtarea completă a puterii de stăpânire din ecuaţie, prin adoptarea automatizării.

Există aplicaţii care te pot ajuta să economiseşti mai mult. Acorns, de exemplu, conectată la contul bancar, rotunjeşte fiecare cheltuială. De exemplu, dacă dai pe o cafea 1,50 dolari, rotunjeşte suma la 2 şi depune 50 de cenţi în contul separat de economii.


3. Plăteşte cu bani gheaţă, nu cu cardul

Există cercetări care atestă faptul că oamenii cheltuie mai mult atunci când folosesc un card şi nu bancnote. De ce? O cercetare din 2008, publicată în revista Jurnalul Psihologiei Experimentale, sugerează că folosirea cardului reduce "durerea" resimţită atunci când achiţi ceva cu bani gheaţă.

Aşa că, pentru a nu cheltui prea mulţi bani când petreci o seară în club, lasă-ţi cardul în portofel, setează-ţi un buget fix pentru întreaga noapte şi foloseşte doar bani gheaţă.

4. Alege un moft la care să nu renunţi

Ştii că nu trebuie să îţi cumperi o cafea în fiecare dimineaţă şi că nu ai nevoie să ieşi la prânz în fiecare zi. Astea le poţi face acasă fără prea mari cheltuieli.

Dar de ce să te opreşti?

Decât să încerci să reduci toate cheltuielile deodată, alege două mici plăceri ale vieţii care contează cu adevărat pentru tine. Poate e berea de după muncă alături de colegi, sau o ieşire în fiecare weekend. Păstrează asta, apoi renunţă la celelalte cheltuieli fără milă!

Etichete: economii bani
abonare newsletter