Economie

De ce aleg medicii să profeseze în Cluj-Napoca. Spitalele din orașele învecinate, tot mai pustii: deficitul de medici este uriaș

Clujul și alte trei județe din țară au atras 13.200 de medici în spitalele şi clinicile locale, adică aproape un sfert din numărul total de medici din ţară anul trecut, fiind judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte personalul medical.

Alţi 12.000 de medici lucrează în capitală, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, informează zf.ro.

Altfel spus, Bucureştiul, alături de Timiș, Iași, Dolj și Cluj au atras peste 40% din personalul medical, aceştia deservind însă doar un sfert din populaţia ţării.


În celelalte judeţe din ţară se înre­gis­trează un deficit acut de specialişti, me­dicii care lucrează fiind deja supra­solicitaţi.

Dacă spitalele din provincie ar fi modernizate, do­tate cu instrumente şi aparate medicale, atunci şi me­di­cii ar fi atraşi să îşi exercite profesia într-un mediu ce le asi­gu­ră toate condiţiile de lucru. Cele mai multe unităţi în­să duc lipsă chiar şi de medicamente şi alte con­su­ma­bi­le.


Salarii mici

Nici salariile la stat nu sunt foarte atractive pentru me­dici. Salariul de bază pentru un medic specialist (gradaţia zero) dintr-o unitate clinică este de 3.200 de lei, în timp ce pentru un medic primar este de 4.100 de lei, arată datele din OUG nr. 20/2016.

România alocă doar 4% din PIB pentru sănătate, ocupând ultima poziţie din UE după acest indicator, în timp ce Ungaria alocă 7,7%, Ger­ma­nia şi Belgia peste 10%, iar Olanda şi Franţa peste 11%, potrivit Eurostat.


Medicii lucrează în orașe

Institutul Naţional de Statistică numără 56.000 de pos­turi de medici (fără stomatologi) anul trecut, din care 90% lucrau anul trecut în unităţile sanitare din mediul urban.

Statistici îngrijorătoare

În ţară, cel mai bine după acest indicator stă Bucureştiul, cu 6,5 medici la mia de locuitori, urmat fiind de judeţele Timiş şi Cluj cu 5,5 medici la mia de locuitori. Sunt însă 26 de judeţe din ţară cu unu şi doi medici la mia de locuitori.


La nivel european, România figurează cu doar 2,7 medici la 1.000 de locuitori, faţă de 4,3 medici în Bulgaria şi Germania sau 6 medici în Grecia la mia de locuitori, potrivit datelor de la Eurostat din 2013 şi calculelor ZF.

Cei mai puţini medici sunt în judeţele Tulcea, Ialomiţa, Giurgiu şi Călăraşi, cu sub 400 de specialişti pe fiecare judeţ.


Situația în Transilvania

Potrivit datelor sursei citate, în Sălaj sunt 1,8 medici la mia de locuitori, în Bistrița-Năsăud 1,6 medici la mia de locuitori, în Satu-Mare 1,7 medici la mia de locuitori, în Alba 2,1 medici la mia de locuitori, în Maramureș 1,8 medici la mia de locuitori, iar în Mureș sunt 4,1 medici la mia de locuitori.

Avantajele Clujului

Clujul este atractiv pentru medici din mai multe puncte de vedere. Fiind un centru universitar, având și un număr mare de școli private care pregătesc tinerii să devină asistenți medicali, orașul din inima Transilvaniei dispune de multe biblioteci unde medicii pot studia. Cărțile, studiile și ultimele noutăți îi costă pe medici o avere dacă ar fi nevoiți să le cumpere pe toate. Numai o carte de medicină poate costa și 300 de lei.

„În primul rând este vorba despre dotarea unităților sanitare cu aparatură mai performantă care se apropie într-o oarecare măsură de anumite standarde a aparaturii din vestul Europei. În orașele mici nu sunt asemenea condiții, dar mai sunt și excepții. Mai sunt spitale din orașe municipale care sunt bine dotate și au un management performant și preocupat de acest lucru. Pe de altă parte mai sunt și alte puncte pe care medicii le au în vizor. În orașele mari cum sunt Clujul sau Iașiul și aspectele legate de cultură (teatru, biblioteci, operă) contează. Sunt mai ușor accesibile și sunt la îndemână, față de orașele municipale. De asemenea, bibliotecile existente care sunt în centrele universitare în cadrul facultăților din medicină cântăresc foarte mult în alegerile medicilor. Cărțile, studiile și publicațiile din domeniul medical sunt foarte scumpe , iar dacă vrei să fii la curent trebuie să le citești”, a declarat liderul SANITAS Cluj, Ștefan Roman.

Pleacă la muncă în străinătate

Mirajul muncii în străinătate a acaparat un sistem care oricum nu era sănătos.

“Este o hemoragie de medici, dincolo de orice altceva, vom avea o problemă masivă cu exodul medicilor. În niciun sector omul nu este la fel de important precum este în Medicină. Sunt oraşe în care specialităţi întregi nu sunt reprezentate, pur şi simplu nu au medici”, recunoaşte chiar ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

În anul 2015, la nivelul Colegiului Medicilor Cluj au fost înregistrate un număr de 211 cereri pentru obţinerea certificatului profesional curent, necesar exercitării profesiei de medic în afara graniţelor României.

„UMF Cluj produce medici, iar ei pleacă. Lipsa de medici s-a văzut în momentul discuţiilor legate de gărzile lunare care trebuie asigurate. Dacă trebuie un medic să facă două gărzi pentru acoperirea graficului de şapte gărzi, rămân cinci gărzi descoperite. Şi s-a ajuns în situaţia anormală ca un medic să facă 10 – 11 gărzi pe lună, peste programul lui, iar mulţi nu mai rezistă, sunt terminaţi, storşi ca lămâia. S-a ajuns la o sclavie a gărzilor”, declara luna trecută Radu Vasile, preşedintele Sindicatului Solidaritatea Sanitară Cluj, pentru agenţia Mediafax.

Potrivit datelor oficiale, pe harta României este greu să găseşti în momentul de faţă un spital cu toate posturile ocupate. În total, aproximativ 13.000 de medici lipsă, o cifră echivalentă cu cea a cadrelor medicale plecate în străinătate la muncă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter