Economie
Băncile estimează scăderea preţurilor la locuinţe
Trei sferturi dintre bănci (75%) se așteaptă ca Legea dării în plată să ducă la o scădere moderată a prețurilor la locuințe, în timp ce 20% dintre acestea estimează o ieftinire semnificativă, potrivit Barometrului Bancar ARB & EY - ediția 2016.
Băncile estimează scăderea preţurilor la locuinţePrincipalele activități în care se așteaptă să se angajeze băncile în următoarele 12 luni sunt creditarea clienților și inițiativele de a promova creșterea, dar oarecum în mai mică măsură decât în 2015.
"E încurajator că 45% din bănci sunt interesate de achiziționarea de active față de numai 32% în 2015. În același timp, interesul pentru vânzarea de active a scăzut, doar 40% din bănci fiind interesate față de 59% în 2015. A crescut de asemenea semnificativ interesul pentru parteneriate și alte forme de asociere la 45% față de sub 15% în anii anteriori", a spus Gelu Gherghescu, partener și leader Financial Services EY Romania.
Așteptările pentru evoluția afacerilor în retail sunt afectate de Legea privind darea în plată, doar 60% așteptându-se la o evoluție bună față de peste 80% în 2015. Astfel, băncile prevăd o evoluție similară cu cea din 2015 a cererii pentru creditele de consum și economisire, dar sunt pesimiste în privința cererii de credite imobiliare și ipotecare, 40% din bancheri așteptându-se la o scădere a cererii solvabile pentru creditele imobiliare față de 5% în 2015.
O evoluție similară a avut loc în privința politicilor de creditare, unde se înregistrează scăderea semnificativă a apetitului pentru creditele imobiliare/ipotecare, 85% dintre bănci adoptând criterii mai restrictive de creditare față de 17% anul anterior. Această evoluție a apetitului băncilor în privința creditelor imobiliare/ipotecare este în linie cu așteptările băncilor privind evoluția prețurilor locuințelor, 95% dintre bănci așteptându-se ca Legea privind darea în plată să ducă la o scădere a acestora.
Doar 25% dintre bănci iau în considerare emiterea de obligațiuni ipotecare în următoarele 12 luni. Aproximativ 70% din bănci estimează să mențină sau să crească ușor numărul de angajați față de numai 45% în 2015. Cheltuielile totale cu remunerarea personalului vor rămâne la nivelul anului 2015 sau vor crește ușor, doar 5% din bănci așteptându-se la o scădere. Asemănător anului anterior, primele aspecte de pe agenda bancherilor sunt gestionarea riscurilor (85% față de 86% în 2015) și riscul reputațional (85%, cu 6 puncte procentuale mai puțin decât în 2015).