Economie

Președintele ANIS: “Dacă există un oraș pe care străinii, investitori și clienți, îl văd ca fiind principala forță emergentă de IT și inovație în România acesta este Clujul”

Deși a devenit o practică pentru instituțiile statului să se laude cu acest sector, sprijinul acordat efectiv este aproape nul, potrivit spuselor omului de afaceri.

Poziția de lider, pe care Clujul o ocupă în sectorul IT din țară, este confirmată cu fiecare ocazie de reprezentanții industriei.

“România are, prin principalele orașe, o șansă extraordinară să se poziționeze în următorii ani ca un hub de digitalizare și de IT în Europa. Iar, din perspectiva unui om care sunt de 20 de ani în industria IT și sunt parte dintr-o organizație patronală care reprezintă interesele industriei, și ca antreprenor care lucrează în industria IT și vorbesc cu clienți atât din străinătate, cât și din afară pot să spun că,  dacă există un oraș pe care străinii, investitori și clienți din afara României, îl văd ca fiind principala forță emergentă de IT și inovație în România acesta este Clujul”, a declarat, în cadrul unui eveniment IT desfășurat ieri  la Cluj, Teodor Blidăruș, președintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS).


Reprezentantul patronatului din IT a prezentat la Cluj o listă cu plusurile și minusurile industriei.

Piața internă blocată de câțiva ani

Potrivit statisticilor ANIS, industria de software si servicii IT va ajunge anul acesta la circa 3,6 miliarde de euro față de 3 miliarde anul trecut, iar in 2017 veniturile acestui domeniu vor fi de 4 miliarde de euro.


„Că industria de IT în România și în general în UE merge foarte bine, nu este niciun secret și noi ne lăudăm cu asta și Guvernul se laudă cu asta... și este bine să spunem că în momentul de față industria de software și IT reprezintă 3% din PIB-ul României și în ultimii 10-15 ani a înregistrat o creștere continuă și ne așteptăm ca cel puțin până în 2019-2020 să crească în continuare. Dacă ne uităm ce anume crește în industria noastră, observăm că exporturile cresc. Până la sfârșitul anului acesta ne uităm la o creștere de peste 30%,  de neimaginat în alte industrii din România. Acestea sunt elementele pozitive, exportul crește în esență prin ceea ce facem noi ca și industrie pentru a oferi produse și servicii, dar crește și prin investițiile pe care jucători mari de afară le fac. Ce nu prea crește - piața internă. Dacă vă uitați într-o industrie care crește cu 30% pe an este cel puțin ciudat că piața internă este blocată, limitată la un prag de 1 miliard de euro de mai mult de  4 ani. Este evident că există anomalii și că acestea au la bază principalul consumator, care este sectorul public”, a declarat antreprenorul.

Lipsă acută de specialiști

În momentul de față sunt aproximativ 100.000 de specialiști în sectorul de software, dar numărul de absolvenți nu acoperă cererea. „Perspectiva noastră de creștere este limitată. Estimăm că învățământul de stat produce circa 5-6000 de absolvenți anual, iar din învățământul alternativ (reconversie profesională, școli alternative de IT) se mai produc 2-3000 de absolvenți, adică un total de aproximativ 10.000 anual. În realitate, estimarea noastră este că dacă am avea anul viitor un surplus de 20-25000 de specialiști IT am avea ce să le dă de lucru. Dacă ne gândim când o să ajungă industria să se dubleze adunând anual 10.000 de specialiști , pot să spun că probabil că eu nu o să apuc vremurile aceleaˮ, adaugă Blidăruș.


Soluția pentru dezvoltare este inovația

„Toată treaba acesta cu inovația, pe care o construiești o dată și o folosești de mai multe ori, într-un limbaj simplu, rupi legătura între câți bani produci și câți bani cheltuiești devine din ce în ce mai importantă în acest context, dar deocamdată nu stăm extraordinar, doar 145 de milioane pe care IT-ul le produce din vânzarea de proprietate intelectuală, deci suntem foarte la început, dacă raportăm la cifra de afaceri totală”, a concluzionat președintele ANIS.

 

Etichete: inovatie software it
abonare newsletter