Economie

90% dintre apartamentele finalizate în acest an, în Cluj-Napoca, s-au vândut deja

Clujenii nu se mai tem aşa de tare de ţepele imobiliare, deşi există zvonuri că s-ar fi intors pe piaţă un cunoscut ţepar clujean, şi cumpără în fază de proiect, având ca avantaj preţuri mai mici

Gradul de absorbţie estimat al locuinţelor finalizate în acest an de către dezvoltatori este unul ridicat, de peste 90% în Cluj – Napoca şi peste 70% în Bucureşti, potrivit studiului de piaţă Residenţial Market 2016 Overview.

Astfel, cu un număr record de locuinţe finalizate şi o creştere a tranzacţiilor, anul 2016 va fi cel mai bun an pentru piaţa rezidenţială locală, susţine un studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.


Şansa de a cumpăra la un preţ mai mic bate riscul de ţeapă

Agenţii imobiliari clujeni confirmă datele studiului. “Într-adevăr, în Cluj-Napoca imbilele care se construiesc, până la momentul întocmirii cărţii funciare sunt 90% vândute”, spune Tudor Marc consilier Welt Imobiliare.

El spune că se poate ajung până la 150 de euro pe mp discount pentru cei care plătesc majoritatea sumei înainte de livrare, la această sumă adăugându-se şi câştigul dat de timpul trecut de la achiziţie, timp în care apartamentele s-au scumpit.


“Având în vedere că în ultimii doi ani preţurile au tot crescut, cei care au achiziţionat în fază de proiect atunci, au făcut-o la un preţ mai mic . Totodată, în funcţie de planul de plată ales, spre exemplu dai un avans de 10% şi restul banilor la final, ai un anumit preţ, dacă dai un avans de 40%, încă 30% pe parcurs şi încă 30% la final ai alt preţ, dacă plăteşti 70% avans şi restul la final, ai alt preţ. În principiu între aceste trepte diferenţa este undeva la 50 de euro pe metru pătrat”, explică Tudor Marc.

Potrivit agentului imobiliar majoritatea oamenilor nu se mai tem de ţepe imobiliare. “Sunt unii care pun răul în faţă, dar în principiu cine lucrează cu agenţii beneficiază de un filtru de verificare, agenţiile ştiu deja constructorul, dacă au dubii asupra lui se verifică autorizaţiile la primărie, dar şi majoritatea constructorilor lucrează prin birouri notariale şi aici este un alt filtru“, adaugă specialistul în imobiliare.


Suplimentarea fondurilor la Prima Casă, un imbold pentru vânzări

Adoptarea legii dării în plată şi epuizare primului plafon disponibil pentru finanţări prin Prima Casă a dus la o scădere a vânzărilor de locuinţe noi, scădere care a fost recuperată apoi după suplimentările fondurilor Prima Casă dar şi după ce majoritatea instituţiilor finanţatoare au revenit la avansuri de 15% - 20% pentru un credit ipotecar.

Studiul realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania estimează un grad de absorbţie în acest an de peste 70% a locuinţelor finalizate în 2016 în Bucureşti, restul urmând a fi absorbit de piaţă în cea mai mare parte în următoarele şase până la nouă luni, în funcţie de strategiile de business ale dezvoltatorilor şi de condiţiile macroeconomice. Datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară indică o majorare cu 8,6% a numărului de tranzacţii încheiate la nivel naţional în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015.


Aproximativ 30.000 de locuinţe vor fi finalizate în acest an în proiecte rezidenţiale din România, un record pentru segmentul de profil. La nivel naţional s-au înregistrat cu circa 9% mai multe tranzacţii imobiliare în primele nouă luni ale acestui an,

Numărul livrărilor de locuinţe în Bucureşti şi împrejurimi va atinge un nou record în acest an, fiind estimat la aproximativ 13.000, în creştere cu 20% faţă de anul anterior. Cea mai mare pondere a acestora, de aproximativ 53%, este încadrată pe segmentul mass market, anul 2016 marcând şi o majorare semnificativă numărului de proiecte care ţintesc clasa de mijloc, la un procent de aproape 40%.


2.000 de unităţi livrate în acest an la Cluj

Cele mai mari pieţe rezidenţiale regionale din ţară au fost în 2016 Cluj – Napoca, Constanţa şi Sibiu, cu peste 2.000 de unităţi estimate spre livrare în fiecare din aceste zone, urmate îndeaproape de Braşov, Iaşi şi Timişoara. Cele mai mari grade de absorbţie a noii oferte, de peste 90%, s-au înregistrat în Cluj – Napoca şi Braşov potrivit studiului Residential Market 2016 Overview, procentul achiziţiilor realizate prin finanţare bancară fiind unul foarte redus, comparativ cu alte regiuni, precum Bucureşti.

Ţepar, revenit în activitate

Traian Floarea Ianson, numit acum Traian Onuc, potrivit presei locale, a revenit pe piaţa imobiliară clujeană.

Traian Onuc a fost arestat preventiv la sfârşitul lunii mai pentru 37 de infracţiuni şi un prejudiciu de 700.000 de euro. „În sarcina bărbatului de 30 de ani, din Cluj-Napoca, au fost reținute 37 de infracțiuni de înșelăciune și o infracțiune de distrugere, fapte prevăzute și pedepsite de Codul penal. În fapt, în perioada 2009-2016, în calitate de constructor - persoană fizică, ar fi indus în eroare persoanele vătămate cu privire la vânzarea unor imobile în cartierele Mărăști și Zorilor, din Cluj-Napoca. Astfel, bărbatul ar fi încheiat antecontracte de vânzare-cumpărare cu persoanele vătămate, ulterior nerespectându-și obligațiile asumate prin acestea, referitoare la termenul de predare a posesiei și folosinței imobilelor și la interdicția înstrăinării imobilelor altor persoane. De asemenea, acesta ar fi demontat ușa unui apartament înstrăinat unei părți vătămate, faptă pentru care a fost reținută infracțiunea de distrugere. Prin faptele sale, ar fi creat un prejudiciu total de circa 700.000 de euro”, menţionau reprezentanții IPJ Cluj.

Între timp el a fost eliberat şi pus sub control judiciar, dar încearcă în continuare potrivit presei locale să vândă apartamente în cele două blocuri de câte opt etaje pe strada Miko Imre nr. 14 şi în alt bloc pe strada Fabricii nr. 67, ambele proiecte cu probleme pentru că nu respect autorizaţia de construire. 

abonare newsletter