Economie
Noi bem lapte de import, în timp ce fermele clujene mor de mâna multinaționalelor
Giganții din industria lactatelor nu dau doi bani pe laptele produs în România. Fermier clujean: “dacă suntem la marginea mesei, mâncăm firimiturile”
Românii consumă lapte de import, de multe ori având o calitate mult sub cea a celui autohton, nu pentru că nu s-ar putea produce suficient lapte la noi în țară, ci pentru că politica de preț a multinaționalelor “omoară” fermele românești.
Profitabilitatea este criteriul care ghidează acțiunile giganților din industria lactatelor, singurele opțiuni ale fermierilor autohtoni fiind fie să găsească alte variante de valorificare a produselor, fie să iasă din afaceri.
“Din păcate producția de lapte, la nivelul Cooperativei Someș-Arieș, a fost foarte slabă în ultima perioadă, cu aproximativ 15% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Anul trecut, din cauza prețului foarte slab al laptelui, s-au sacrificat o mulțime de animale de producție. Pe de altă parte această situație este și din cauza faptului că prețul este dictat de multinaționale în România, iar ele sunt interesate să valorifice laptele doar în perioada de iarnă, nu și în perioada de vară când la noi intră concurența acerbă cu animalele care au producții sezoniere- oaia, capra. Străinii sunt interesați doar de lapte ieftin și atât, nu să mențină un preț stabil pe tot parcursul anului! Când au nevoie de noi suntem buni, când nu suntem răi! Dacă suntem la marginea mesei, mâncăm firimiturile…”, explică, dezamăgit, pentru Monitorul de Cluj, Dan Țandea, președintele cooperativei clujene.
Fără procesatori cu capital românesc, șanse zero
Singura soluție pe care o vede fermierul clujean este intrarea pe piață a unor procesatori autohtoni puternici.
“Soluția ar fi să fie cel puțin două societăți cu capital românesc de mărimea celor străine, atunci acestea ar fi, probabil, interesate să pună în valoare și producția din perioada de vară. Multinaționalele folosesc pordusele care aduc o plus-valoare imediată și mare - aceste fermentescibile, lapte de consum- nu și cele pe termen lung cum sunt brânzeturile fermentate, pe acestea le produc în țara lor și le desfac aici. La procesarea laptelui trebuie să faci o marfă vandabilă din toată gama de produse”, completează Dan Țandea.
Nu e vorba de incapacitatea de a acoperi cererea!
“Nu cred că n-ar putea să se asigure lapte de pe piața internă. Este o strategie a multinaționalelor care nu preiau laptele românesc și aduc tot felul de «porcării» de lapte și renunță la laptele din ferme. A început iarăși sarabanda scăderii prețurilor la lapte, normal că foarte mulți dintre fermieri nu mai țin animale. Așa s-a întâmplat cu centrele de colectare de la populație, au refuzat să le preia laptele, oamenii au fost descurajați și au renunțat încet-încet la animale. Dacă veneai altă dată seara și treceai prin sate era plin de animale care veneau din pășune, acum sunt câte 10-15 vaci. La preț de 50 de bani, cu cât era plătit laptele nu merita să intre omul până în grajd. Sunt ferme ale anumitor fonduri de investiții, care au prețuri preferențiale, mult mai mari față de un fermier român”, spune ing. Mircea Ciurea, membru al cooperativei.
Viitorul sună din ce în ce mai rău
Pe lângă faptul că vom avea la dispoziție o ofertă aproape exclusivă de produse din străinătate, ne-am putea trezi și cu mari ferme poluatoare.
“Fermierii care sunt la mâna multinaționalelor vor înceta producția și vor fi înlocuiți de ferme industriale. Se investește foarte mult acum în crearea acestor giganți în agricultură. Vrând-nevrând ne vor scoate de pe piață pe noi și vom fi nevoiți să le dăm terenurile în arendă, vor crea ferme mari, pe care nu vor să le facă la ei în țară pentru că sunt mari poluatoare”, conchide Țandea.
În aceste condiții importurile cresc
România a importat, în primele două luni ale anului, 27.870 tone de lapte brut, în creștere cu aproape 10% față de aceeași perioadă din 2016, în timp ce cantitatea de lapte colectată de unitățile de procesare a urcat cu numai 0,3%, până la 143.900 de tone, iar producția de lapte cu 6,4%, până la 50.063 tone, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Datele INS arată că laptele brut importat a crescut cu 2.484 tone (+9,8%) în primele două luni ale anului.
În luna februarie 2017, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploatațiile agricole și centrele de colectare de către unitățile de procesare e a scăzut cu 2,4% (1.738 tone) față de luna ianuarie 2017 și cu 0,7% (505 tone) față de luna februarie 2016.
Astfel, în februarie 2017, comparativ cu luna precedentă, s-au întregistrat scăderi ale producției la: lapte de consum cu 2.736 tone (-10,4%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut și alte produse lactate similare) cu 655 tone (-3,7%), smântână de consum cu 75 tone (-1,4%), unt cu 12 tone (-1,2%), dar a crescut producția la brânzeturi cu 485 tone (+7,8%). Cantitatea de lapte brut importat a scăzut în luna februarie 2017 față de luna ianuarie 2017 cu 1.292 tone (-8,9%).