Economie

Vrem impozit pe gospodărie, dar cum stăm cu gospodăriile? "La țară există locuințe fără apă, canalizare, curent. Ce să impozitezi acolo?"

Potrivit Institutului Național de Statistică, în România există 7,46 milioane de familii care locuiesc în 7,29 milioane de locuințe.

Cele mai multe familii stau la două camere (37,66%), urmate de cele la 3 camere (cam una din trei familii), în vreme ce într-o singură camera locuiesc circa 9% dintre familiile de romani. Restul este ocupat de locuințe de 4 camere și peste.

România are un excedent de 1.54 milioane de locuințe neocupate (migrația, îmbătrânirea populației etc).


Cum se va aplica în final acel impozit pe gospodărie încă nu se știe.

Când se discută despre aplicarea noului impozit, e bine să avem în vedere că în România, jumătate de populație trăiește la țară, acolo unde veniturile sunt mai multe sau mai puțin fiscalizate și unde, oficial, puțini depășesc pragul de 24.000 de lei venit anual, de la care ar urma să înceapă impozitarea, scrie HotNews.ro.


Jumătate dintre familiile de români nu au niciun salariat sau angajat, arată datele INS rezultate în urma recensământului, iar un sfert dintre familii au doar un salariat în componență. Privite din alt unghi, cifrele mai arată ceva: În România, la fiecare 7 case avem un bugetar.

Fără surse de bani, o buna parte dintre familii se reunesc și locuiesc împreună cu generația anterioara sau chiar cu cea de dinaintea părintilor. Asta contribuie la eliberarea de locuințe, în momentul de față România contabilizând un stoc uriaș de locuințe neocupate.


Unul din 3 români nu are grup sanitar în casa, la 10 ani de la intrarea în UE. Problema e în mediul rural, unde ponderea locuințelor neelectrificate, a celor fără canalizare sau fără apă curentă te îngrozește. Ce să impozitezi acolo?

Ce mai trebuie luat in calcul:


Jumătate dintre familiile cu copii au un singur copil (54,5%).

Capul familiei este femeie în mai puțin de 20% din gospodăriile de salariați (15,6%), agricultori (14,3%) și șomeri (15,8%) și în mai puțin de 10% din gospodăriile de lucrători pe cont propriu (9,0%).


Ponderea familiilor conduse de cineva care a absolvit învățământul primar (sau este chiar fără școală absolvită) este de 12%. Trei sferturi dintre capii familiilor au liceul la bază și 12,2% au terminat o facultate.

Factura consumului de energie electrică nu a putut fi achitată la timp de 15,5% gospodării, ponderea acestora fiind de 13,8% în mediul urban și de 17,3% în mediul rural, abonamentul la radio și televiziune nu a putut fi plătit la timp de 6,6% gospodării, iar factura telefonică de 6,3%.

Ponderea familiilor care au apelat la economii pentru a face față cheltuielilor curente a fost de 6,3%, a celor care au făcut împrumuturi de la rude, prieteni sau alte persoane 8,6% (15,4% în cazul familiilor de șomeri), iar a celor care au avut nevoie de ajutoare financiare, fără obligația de restituire, de la rude, prieteni sau alte persoane a fost de 12,6% (29,0% în cazul familiilor de șomeri).

Numărul mediu de salariați ce revine pe o gospodărie este de numai 0,819, ceea ce înseamnă opt salariați la zece gospodării.

Circa 57% din totalul familiilor pot face față cheltuielilor cu venitul de care dispun.

Șase familii dintr-o sută care își permit să facă față cheltuielilor cu veniturile de care dispun și-au permis înlocuirea mobilei uzate și/sau demodate, 12,4% cumpărarea unor produse electrocasnice și 27,2%  cumpărarea de haine noi. Petrecerea unei săptămâni de concediu în afara locuinței a fost accesibilă pentru 16,6% dintre familii.

Impozitul pe venitul global al gospodăriilor, prevăzut în planul de guvernare al actualei administraţii, ar urma să fie pus în aplicare în 2018, iar reprezentanţii guvernului au explicat în această săptămână că nu este vorba de o „revoluţie fiscală“ şi nici de o înlocuire a cotei unice de impozitare.

CITEȘTE ȘI

Impozitul pe gospodării va bulversa modul în care îşi plăteşte impozitele toată populaţia României

CITEȘTE ȘI

Totul despre impozitul pe venitul global pe gospodărie 

abonare newsletter