Economie

Alegerile prezidențiale din Franța au depreciat leul

Incertitudinile care planau asupra rezultatului primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța au dus la creșterea aversiunii față de risc, implicit la deprecierea monedelor de la marginea zonei euro.

În prima ședință care a urmat minivacanței de Paște, cursul euro a scăzut la 4,5188 lei, însă de a două zi el a avut o direcție ascendentă.

La finalul perioadei, media a crescut la 4,5441 lei, maxim al ultimelor două săptămâni, într-o ședința în care tranzacțiile s-au realizat între 4,534 și 4,545 lei, piață închizându-se la 4,538 lei.


În cazul în care euroscepticii Marine Le Pen, extremă dreapta, și Jean-Luc Mélenchon, radical de stânga, vor reuși să ajungă împreună în turul al doilea al alegerilor din Franța se va asistă la o depreciere rapidă a euro, implicit a monedelor de la marginea zonei, ceea ce ar duce cursul euro/leu spre 4,5 lei.

Principalul pericol intern pentru leu îl reprezintă politica fiscală și salarială a guvernului PSD, care are drept rezultat creșterea datoriei publice, implicit a deficitului bugetar. Această perspectivă a determinat agenţia de rating Moody's să schimbe perspectiva ratingului România de la Baa3 pozitiv la stabil, ceea ce în opinia analiștilor reprezintă un semnal de alarmă.


Dolarul american avut un parcurs foarte agitat, în concordanță cu parcursul acestuia față de euro. Media lui a fluctuat între 4,2178 și 4,2456 lei, maxim atins la finalul perioadei când cotațiile din piața valutară au fluctuat între 4,231 și 4,252 lei.

Media monedei elvețiene a crescut de la 4,2281 la 4,2498 lei, ea fluctuând pe piețele internaționale între 1,066 și 1,072 franci/euro


Perechea euro/dolar s-a tranzacționat pe piețele internaționale între 1,0603 și 1,0777 dolari, pentru a închide pe cele americane la 1,0728 dolari.

Mulți investitori mizau pe victoria la prezidențialele din Franța a centristului Emmanuel Macron. De asemenea, piețele se arătau nemulțumite de lipsa reformelor economice promise de președintele Trump, ale cărui intervenții vizează, în principal, faptul că dolarul este prea puternic.


Analiza cuprinde perioada 17 – 21 aprilie​ (Radu Georgescu)

Ultimele Stiri
abonare newsletter