Economie
Euro s-a oprit la 4,55, de mai mult de o lună
Leul a avut o evoluție liniștită în perioada analizată, culoarul de tranzacționare al raportului față de euro reducându-se, în unele ședințe, sub jumătate de ban.
Euro s-a oprit la 4,55, de mai mult de o lunăCursul monedei unice a scăzut de la un maxim 4,5507 la 4,5443 lei, la finalul intervalului, când a profitat de conjunctura favorabilă din regiune, după ce în zilele anterioare ignorase această tendință.
Tranzacțiile din ultima ședință a perioadei s-au realizat între 4,542 și 4,55 lei, seara euro revenind spre 4,55 lei, prag în jurul căruia fluctuează de mai bine de o lună.
În lipsa unor evenimente externe importante, care să influențeze aversiunea față de risc ale investitorilor, este de așteptat ca euro să se mențină în apropierea nivelului de 4,55 lei.
Principalul pericol pentru leu este reprezentat de politica fiscală și salarială a PSD-ALDE care, conform ultimelor estimări ale Comisiei Europene, va duce la o majorare a deficitului bugetar la 3,5%, în condițiile în care creșterea economică a României din acest an va fi de circa 4% față de proiecția guvernamentală foarte optimistă de 5,2%.
Odată trecut momentul alegerilor prezidențiale din Franța, ieri Emmanuel Macron preluând oficial funcția la Palatul Élysée, dolarul american a reînceput să se apreciee pe piețele internaționale. Astfel, cursul acestuia a crescut până la 4,1876 pentru a încheia perioada la 4,18 lei, când cotațiile din piața valutară au fluctuat între 4,158 și 4,188 lei.
Moneda elvețiană și-a continuat deprecierea față de euro și a scăzut aproape de 1,10 franci/euro, nivel care se mai înregistra în septembrie trecut. În aceste condiții, media a coborât de la 4,1845 lei, la începutul perioadei, la 4,1483 lei, la finalul ei.
Perechea euro/dolar s-a mișcat între 1,0854 și 1,1022 dolari, maxim atins imediat după anunțarea victoriei lui Emmanuel Macron. La sfârșitul intervalului, euro s-a tranzacționat între 1,0856 și 1,0934 dolari, piețele americane închizându-se la 1,0932 dolari.
Tranzacțiile de la finalul perioadei au fost influențate de publicarea datelor privind inflația din SUA, unul din principalii indicatori luați în calcul de Rezerva Federală americană atunci când stabilește nivelul dobânzii sale de politică monetară. Astfel, creșterea prețurilor a încetinit luna trecită la 2,2% față de 2,7% din februarie, care a fost maximul ultimilor cinci ani.
Analiza cuprinde perioada 8 – 12 mai