Economie

UNTOLD testează lăcomia clujenilor. „Degeaba cer proprietarii 1.000 de euro chirie în perioada Untold, că nu primesc”.

După două ediții de Untold, pretențiile proprietarilor care-și dau în chirie apartamentele pe perioada festivalului, au atins culmi inimaginabile.

Cea mai mare chirie cerută pentru cele 4 zile de festival se ridică şi la 3.000 de euro. Alți clujeni, mai puțin lacomi, se mulțumesc cu doar 1.000 de euro. Specialiștii în imobiliare atrag atenția că sumele cerute sunt nerealiste și că sunt puține șanse ca acești proprietari să se îmbogățească așa de ușor peste noapte.

Cererile de chirie pe perioada Festivalului Untold au început să crească pe zi ce trece. Încă din 2015, de la apariția marelui eveniment, pe piața imobiliară din Cluj-Napoca și-a făcut apariția un nou fenomen de amploare: chiria pentru festivalul Untold. Consultat de Monitorul de Cluj, agentul imobiliar Daniel Răducan spune: „Ca să vă faceți o idee de amploarea acestui festival, gândiți-vă că vara trecută în perioada 30 iulie – 2 august unitățile de cazare pe o rază de 20 de kilometri de oraș erau ocupate”.


După spusele acestuia, se pare că cel mai mult au avut de câștigat proprietarii de hoteluri, pensiuni și hosteluri, dar și persoanele fizice care au avut spații locative de închiriat. Aceștia din urmă au sesizat rapid potențialul unui eveniment de asemenea amploare și au câștigat în câteva zile echivalentul chiriei pe 2-3 luni. Totuși, în momentul în care o persoană fizică își închiriază apartamenul pe perioada festivalului, aceasta nu apelează la o agenție imobiliară, dată fiind perioada scurtă de închiriere. „Eu personal nu am avut cazuri în care să  mă ocup de închirieri pentru Untold. De obicei, acordul se realizează exclusiv verbal între părți”, a spus Daniel Răducan.

Cunoscând fenomenul, Direcția Finanțelor Publice Cluj-Napoca face același avertisment în fiecare an, spunând că persoanele care își închiriază imobilul pe perioada evenimentelor culturale din Cluj-Napoca sunt obligați să declare acest lucru la finanțe: „Contribuabilii care realizează venituri din cedarea  folosinţei bunurilor mobile şi imobile din patrimoniul personal ca urmare a evenimentelor culturale care vor avea loc în municipiul Cluj-Napoca, sau cu alte ocazii, au obligaţia să înregistreze contractul din închiriere la organul fiscal, în termen de 30 de zile de la data încheierii contractul între părţi”, în caz contrar, pe proprietari îi pasc amenzi cuprinse între 50 și 500 de lei.


Având în vedere numele artiștilor pe care-i aduce Untold în fiecare an și faptul că acesta a fost desemnat în 2015 „Best Major Festival”, specialiștii în imobiliare susțin că se așteaptă la o a treia ediție care o va depăși pe cea de anul trecut. Acest lucru se reflectă și în prețul cazărilor pentru perioada 3-6 august.

„Ca să înțelegem contextul: în 2016 chiriile din Cluj au crescut cu 30% față de 2015, aceasta fiind cea mai mare creștere din România, iar boom-ul imobiliar din zonă a dus prețul mediu la 1200 euro/metru pătrat de locuință, în creștere cu 14% față de 2015 și peste media din București”, a explicat Daniel Răducan.


Un alt fenomen pe care l-a sesizat agentul imobiliar anul trecut, cu câteva zile înainte de festival, este scăderea drastică a prețurilor, doar pentru ca proprietarii să reușească să îl închirieze: „deoarece ei știu că deși lasă atât de mult din preț, tot vor reuși să facă în acele zile banii de chirie pentru o lună”.

Întrebat de prețuri, agentul imobiliar spune: „Din câte am văzut pe site-urile de profil, unde se dau anunțuri de genul acesta, prețurile variază și în funcție de zonă, de cât de departe sau aproape este apartamentul de Untold. Și pleacă de la 100 de euro, iar unele apartamente ajung și la 1000 de euro doar pe perioada festivalului. În principiu, astea sunt extremele. Nu cred că cei care dau anunț de 1000 de euro reușesc chiar să-l închirieze. Prețurile medii se învârt în general în jurul de 500-800 de euro”.


Potrivit acestor indici, Cluj-Napoca este în acest moment cea mai scumpă piață rezidențială a țării. Unii specialiști afirmă că asistăm la o bulă imobiliară similară cu cea din 2008, alții dau asigurări că situația este sub control și că scenariul nu are cum să se repete.

Pentru cei care nu își permit o asemenea chirie exorbitantă, Clujul oferă și alte variante. Pe lângă Cort Propriu, Regular Tent, Pampus și Untold Hut, fanii vor avea posibilitatea să se cazeze şi în căminele universitare ale USAMV și ale Universității Tehnice din oraș, ale căror prețuri sunt mai acceptabile. Camerele de cămin vor avea pază pe tot parcursul șederii și recepție non-stop.


Detalii despre prețurile chiriilor în cămine aici.

abonare newsletter