Economie
Ce se întâmplă cu RCA-ul? Noutăţile legii asigurărilor auto
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a organizat marţi cea de-a doua sesiune a dezbaterilor publice pentru definitivarea proiectului de normă privind asigurările auto din România.
Noua lege, intrată în vigoare în data de 12 iulie, aduce o serie de soluţii pentru reaşezarea pieţei asigurărilor pe coordonate viabile, în vederea eliminării dezechilibrelor manifestate în trecut.
Printre cele mai importante repere pe care acest act normativ le stabileşte se numără tariful de referinţă, o instituţie cu noi roluri şi responsabilităţi - BAAR, conceptul clientului cu risc ridicat şi decontarea directă.
“Importanţa stabilirii unor noi reguli de funcţionare a pieţei RCA este dată de caracterul obligatoriu al asigurării de răspundere civilă auto, care induce o responsabilitate strictă şi nenegociabilă în relaţia cu consumatorul pentru toţi cei care au un rol determinant în acest sistem - asigurători, brokeri sau service-uri auto”, spune vicepreşedintele ASF Cornel Coca Constantinescu.
În sprijinul acestei abordări, norma privind asigurările auto din România detaliază mecanismele necesare pentru ca principiile prevăzute de legea RCA să îşi poată dovedi utilitatea.
În această formă, proiectul reflectă rezultatul unui efort comun al tuturor părţilor interesate din piaţa asigurărilor RCA - asociaţii de protecţia consumatorilor, societăţi de asigurare, transportatori, brokeri şi service-uri auto, precum şi alte asociaţii alături de care ASF, pe parcursul celor două sesiuni de dezbateri publice, a urmărit cu precădere clarificarea unor aspecte cum ar fi:
- reglementarea elementelor contractului RCA, inclusiv reînnoirea acestuia;
- formatul poliței de asigurare;
- reglementarea condițiilor și criteriilor de autorizare și practicare a asigurării RCA pe teritoriul României;
- criteriile de risc şi instrumentele utilizate în calculul tarifului de primă;
- asigurările RCA aplicabile asiguraților cu risc ridicat;
- modalitatea de avizare și înregistrare a personalului care efectuează constatarea daunelor;
- reglementarea modalității de constatare, evaluare, stabilire și plată a despăgubirilor;
- modalitatea de decontare directă;
- reglementarea criteriilor de aplicare a sistemului bonus-malus;
- facilități și penalități aplicabile asiguraților.
La discuţiile de marţi au participat, printre alţii, preşedintele ASF Leonardo Badea şi vicepreşedintele ASF Cornel Coca Constantinescu.
CITEŞTE ŞI
Ești disciplinat în trafic, primești un discount de 50% la RCA; teribiliștii plătesc până la 180%