Economie

Salariile scad, până la urmă. Olguţa Vasilescu: Președintelui i s-a tăiat venitul cu 40%, dar nu doar lui

Olguţa Vasilescu spunea despre legea salarizării şi dădea asigurările ferme că niciun bugetar nu va primi mai puţini bani în 2018. Zilele trecute, ministrul Muncii admitea că, totuşi, vor fi scăderi de lefuri, dar numai pentru cei pe care i-a numit "bugetari de lux".

Ministerul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, joi, că 3% dintre bugetari vor avea salariile scăzute ca urmare a intrării în vigoare a legii salarizării, precizând că venitul de la buget al preşedintelui României este cu 40% mai mic.

"3% dintre bugetari vor avea salarii scăzute. Ca să dau un exemplu, este vorba, printre alţii, de funcţionari de la APIA, din Ministerul Agriculturii, sau ale ministere, cu salarii de până la 12.000 de lei. La aproximativ 60% dintre bugetari trebuie să creştem salariile, etapizat, până în anul 2020. Însă, în vârful piramidei vor fi 3% dintre bugetari care vor avea salarii scăzute. La jumătate piramidei, vor fi creşteri mai mici, sau chiar deloc. Nu este o noutate pentru nimeni că vor scădea salariile. Nu pot să fie bugetari care să aibă salarii mai mari decât cel al preşedintelui României. (...) I s-a tăiat şi preşedintelui salariu cu 40%. Nu doar lui, ci şi mie", a declarat, la Antena 3, ministrul Muncii.


„Estimarea noastră e că aproximativ 40% din salariaţii bugetari vor avea scăderi substanţiale la veniturile nete. Cu combinaţia noua lege de salarizare cu faptul că există o limitare a sporurilor în structura bugetară şi cu transferul de taxe sociale, toate elementele vor conduce ca anumite categorii să aibă drept consecinţă scăderea salariilor”, a declarat la Digi24 Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.

Altă lege promovată de coaliţia PSD-ALDE, acelaşi efect: salarii mai mici. E vorba despre transferul contribuţiilor, care îi va lăsa pe grefieri, de pildă, şi fără 500 de lei la leafă.


Olguţa Vasilescu, Liviu Dragnea, Mihai Tudose şi Ionuţ Mişa declarau că niciun salariu de la stat nu va fi mai mic prin transferarea contribuţiilor de la angajator, la angajat.

Olguța Vasilescu, în 30 iulie 2017: „Eu pot să garantez că niciun salariu din România nu va scădea în momentul în care vom schimba sistemul de contribuții. Este în Programul de Guvernare și cine a citit Programul de Guvernare a văzut încă de acum șase luni că asta se va întâmpla”.


Ionuţ Mişa, în 31 iulie 2017: „Mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat nu va duce la scăderea salariilor. Salariul net nu va scădea. Veniturile românilor nu vor scădea. De asemenea, sarcina fiscala a fiecărui angajator se va menţine. Nu va fi niciun cost suplimentar”.

Liviu Dragnea, în 20 octombrie 2017: „Toată lumea ştie că salariul net nu are cum să fie scăzut şi angajatorul nu plăteşte mai mult. (...) Este pentru prima dată când se măresc salariile într-un mod serios pentru toată lumea, salariul minim e mărit în fiecare an, cache-ul pe care fiecare angajat îl duce acasă este mai mare, contribuţia la pensie va creşte de 2,5 ori, cel putin şi apar nemulţumiri."


Mihai Tudose, în 20 octombrie 2017: „Nu scad sub nicio formă salariile şi o luăm de la capăt: este un mecanism prin care salariile rămân cel puţin la fel sau ele vor creşte."

Florian Bodog, în 29 septembrie 2017: „,Îi asigur pe toţi specialiştii din sănătate că, aşa cum am spus în programul de guvernare, nu vor exista scăderi salariale, ci doar creşteri. (...) În situaţia în care se va constata că există categorii profesionale care au de pierdut ca urmare a aplicării Legii salarizării unice vom lua măsuri."

abonare newsletter