Economie
Din 16 mai se va putea depune Declaraţia unică online/ În iunie, orice plată - la CEC
Declaraţia unică privind veniturile şi CAS ale persoanelor fizice se va putea depune online după data de 16 mai, iar „de la finalul lunii iunie” plăţile obligaţiilor către bugetul de stat se vor putea face la unităţile locale ale CEC Bank, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
„Va exista un formular inteligent, pentru Declaraţia unică, şi acesta va fi activat până la data de 16 mai, astfel încât după acea dată oricine doreşte îşi va putea plăti online obligaţiile fiscale (...) Până la sfârşitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai, toţi contribuabilii vor primi acasă, de la ANAF (n.n.- Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), un plic cu parola de acces la sistemul de depunere online a declaraţiilor şi obligaţiilor de plată fiscală”, a declarat Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.
Oficialul a menţionat că, în prezent, „doar 5% din plăţile către bugetul de stat se fac online de către persoanele fizice”.
De asemenea, ministrul Finanţelor a mai afirmat că „până la sfârşitul primului semestru al acestui an” - mai exact „până la finalul lunii iunie” - orice plată către bugetul de stat va putea fi făcută la orice sucursală locală a CEC Bank. „Avem şi CEC-ul (n.n.- CEC Bank, aflată în proprietatea Ministerului Finanţelor), cu peste 1.000 de sucursale şi agenţii locale. Până la finalul lunii iunie, toate persoanele fizice vor putea face plăţi - orice obligaţie către bugetul de stat - la aceste sucursale. Am de plătit ceva la stat, mă duc la agenţia CEC din colţul străzii şi fac plata, aşa va fi”, a declarat Eugen Teodorovici.
Oficialul a mai spus că „până la toamnă” plata unor obligaţii fiscale „se va putea face şi de pe mobil”.
În fine, ministrul Finanţelor a mai anunţat că procedura deciziei de impunere (prin care, de regulă, mai întâi contribuabilul îşi declară veniturile, apoi ANAF îi comunică o Decizie prin care îl informează cât va avea de plătit ca taxe/impozite aferente acelor venituri) va dispărea din 2019. „Au fost cazuri în care oamenii nu au primit la timp deciziile de impunere, şi astfel ei au întârziat plăţile, dar nu din cauza lor. Faţă de aceştia, mi se pare corect ca ANAF să aibă o altă atitudine (...) Va mai fi transmisă, în toamnă, o ultimă Decizie de Impunere, cu toate restanţele la obligaţiile fiscale acumulate şi, desigur, cu un anumit termen de plată. Analizăm şi acest aspect şi cu siguranţă va fi o soluţie”, a precizat Eugen Teodorovici.
Ministrul Finanţelor a menţionat în mai multe rânduri că vrea ca ANAF şi, în general, Ministerul Finanţelor şi administraţia fiscală să „pornească de la ce trebuie să aibă contribuabilul ca facilitate când îşi plăteşte datoriile către stat”.