Economie

Toamna se numără bobocii, iar vara evenimentele. Cum sunt influențate prețurile chiriilor din Cluj-Napoca

În prima jumătate a anului 2018 se poate observa o creștere a prețurilor de închiriere a apartamentelor față de media anilor precedenți, potrivit unui studiu. Mănăștur și Grigorescu rămân în continuare cele mai accesibile zone pentru studenți. Evenimentele socio-culturale ce au loc la Cluj-Napoca și în împrejurimi au efecte asupra prețurilor de închiriere pe perioada verii

În 2018, în medie, la Cluj-Napoca, pentru un apartament se cere o chirie de 417 euro / lună, conform datelor Indicelui Blitz din primele șase luni ale anului, în principalele cartiere ale orașului. În 2017, prețul mediu de închiriere a unui apartament a fost de 342 euro / lună, iar în 2016 de 308 euro / lună. Asta înseamnă o creștere de 10% între 2016 și 2017, respectiv 17,5% între 2017 și 2018.

Media preţurilor de închiriere a apartamentelor în 2018


Mănăștur: 353 euro / lună
Grigorescu: 368 euro / lună
Gheorgheni: 405 euro / lună
Mărăști: 412 euro / lună
Zorilor: 451 euro / lună
Bună Ziua: 466 euro / lună
Zona centrală: 470 euro / lună

Conform studiului, în 2018, Mănăștur și Grigorescu sunt cele mai accesibile zone pentru a închiria un apartament.


”Prețurile mai mari în anumite zone ale orașului reprezintă un efect al faptului că, de regulă, studenții caută să închirieze un apartament cât mai aproape de facultate. Astfel, este normal ca în cele mai cerute zone să vedem creșteri de prețuri, comparativ cu celelalte”, spune Bogdan Lucaciu, senior broker Blitz.

Conform studiului, prețurile de închiriere în Cluj-Napoca urmează o traiectorie relativ descendentă în primele cinci luni ale anului 2018 – din ianuarie până în mai. Situația se schimbă odată cu luna iunie.


Brokerii Blitz explică creșterea din Cluj-Napoca în luna iunie a anului prin prisma evenimentelor socio-culturale ce au loc în oraș și în împrejurimi, dar si a altor motive.

„Tot mai mulți studenți preferă să închirieze apartamente la începutul verii, securizându-și astfel locuința pentru noul an universitar și putând avea totodată libertatea de a alege un apartament potrivit dintr-o gamă mai largă de oferte. De asemenea, observăm în ultimii ani un trend de creștere a deciziilor de închiriere la începutul verii din partea studenților și din prisma altor factori: evenimentele socio-culturale, identificarea unor locuri de muncă avantajoase și, nu în ultimul rând, programele educaționale și de internship din această perioadă”, este de părere Alex Dragoste, senior broker Blitz.


Studenții și viitori studenți la universitățile din Cluj-Napoca, pe lângă faptul că în primele luni ale verii găsesc oferte mai bune din punct de vedere al prețului, dacă decid să închirieze un apartament din timp și pe termen lung, au opțiuni mai bune și din punct de vedere calitativ.

„Paleta de apartamentele disponibile înspre închiriere la începutul verii este mai mare decât toamna, la începerea anului universitar, datorită faptului că în toamnă cererea este mult mai mare. Acest lucru determină creșterea prețului chiriilor substanțial, cu până la 15-20%. Astfel, mulți studenți aleg să închirieze cu câteva luni înaintea începerii anului universitar”, a mai spus Lucaciu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter