Economie

Investiție pentru independență energetică. Noua centrală termoelectrică de la Iernut, un proiect strategic, va fi gata în februarie 2020

Ministrul Energiei, Anton Anton, secretarul de stat Robert Tudorache şi directorul general al companiei Romgaz, Adrian Volintiru, au vizitat, ieri, șantierul noii centrale termoelectrice a Romgaz de la Iernut, județul Mureș.

Cei trei au vrut să cunoască stadiul investiției, problemele cu care se confruntă proiectul, dar și graficul lucrărilor. Totodată, ministrul Engeriei a avut o ședință cu conducerea centralei termoelectrice și cu cei din subordinea ministerului. Investiția de la Iernut este una dintre investițiile strategice în domeniul energiei ale statului român. Noua centrală termoelectrică va fi gata în februarie 2020.

Stadiu avansat


Adrian Volintiru, directorul general Romgaz, s-a declarat mulțumit de modul în care evoluează lucrurile. „Ca orice investiţie, este una plină de neprevăzut. În primă fază, a fost vorba despre apariţia necesităţii unor piloni suplimentari la fundaţie, care a generat o întârziere de patru luni, dar încercăm să o recuperăm. În acest moment, construcţiile civile şi industriale sunt realizate în proporţie de 70%. În ceea ce priveşte partea electrică, sunt undeva la 60%. Anul viitor se va finaliza construcţia centralei Iernut“, a afirmat acesta. 

Pentru trei decenii


În anul 2016, Romgaz a desfăşurat o procedură de atribuire prin licitaţie deschisă în urma căreia a încheiat cu ofertantul câştigător, o asociere româno-spaniolă, un contract de lucrări ce are ca obiectiv realizarea proiectului de dezvoltare şi modernizare a termocentralei Iernut, respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, execuţia lucrărilor necesare şi punerea în funcţiune.

Valoarea investiţiei este de circa 269 milioane de euro fără TVA. 75% din bani provin din fondul Romgaz, iar 25% reprezintă finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Investiţii. Noua centrală termoelectrică de la Iernut a Romgaz va funcţiona cel puţin 30 de ani pe pieţele energetice din România. Centrala aflată în construcţie are o putere instalată de 430 de megawaţi, fiind un proiect important pentru sistemul energetic naţional.


Consum vs. producție

Anton Anton a declarat că preţurile la gazele naturale pentru populație nu se modifică. „Am constatat, cu îngrijorare, că preţurile gazelor cresc, deoarece contractele se fac pe termen mai lung. Acest lucru afectează populaţia ţării noastre, în condiţiile în care România este producător de gaze. Nu toate gazele pe care le consumăm în România le producem. Producem două treimi, pe timp de iarnă, 85-90% în medie anuală, din gazele pe care le consumăm. Este cazul ca, folosind o prevedere europeană, să stopăm această creştere a preţului la gaze. Acelaşi lucru l-am constat la energia electrică. Acesta este scopul OUG 114“, susține ministrul Energiei. Mai mult, acesta a subliniat că societăţile din energie sunt foarte profitabile: „Au fost anul trecut, acum doi ani, acum trei ani. Sigur, va scădea profitabilitatea acestor companii, în condiţiile în care OUG 114 prevede taxa de 2% pe cifra de afaceri către ANRE“.


Nu renunță la cărbune

Ministrul Anton Anton a anunțat, ieri, la Iernut, că intenționează modificarea OUG 114/2018 privind „taxa pe lăcomie“, în special pentru producătorii pe cărbune, care au probleme reale din cauza certificatele de emisii de gaze cu efect de seră. „Am în vedere modificarea OUG 114 pentru producătorii pe cărbune. Am fost la Târgu Jiu şi am discutat cu oamenii de acolo. Acolo compania nu este profitabilă, este la o limită şi nu datorită situaţiei energetice a României, ci datorită certificatelor de carbon. Certificatele au fost introduce pentru a elimina producţia de cărbune. Noi nu ne putem permite chestia aceasta. Îmi pare rău, România nu îşi poate permite chestia aceasta şi în strategia energetică scrie foarte clar. Mai mult, cred că aţi constatat că au fost nişte chinezi să negocieze noi unităţi. Ce ştiu eu, am prins negocierile acestea lâncezind şi le-am accelerat“, a spus ministrul Energiei. Acesta susține modificarea OUG 114/2018 în sensul exceptării de la plată a producători de cărbune, „aşa cum sunt exceptaţi producătorii de energie termică pentru oraşe“


Cosmin Pal

Mesagerul de Sibiu

abonare newsletter