Economie

Tarniţa-Lăpuşteşti, o hidrocentrală care „pompează” electoral!

Compania Hidro Tarniţa încearcă de câţiva ani, fără succes însă, să atragă investitori pentru construirea hidrocentralei de un miliard de euro din judeţul Cluj.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a publicat studiul de fundamentare pentru construcţia în parteneriat public-privat a hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, despre care susţine că este obligatorie pentru stabilitatea sistemului energetic national.

„Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză va dispune toate măsurile necesare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pentru declanşarea şi parcurgerea procedurii de atribuire a contractului de parteneriat public-privat (PPP) pentru Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarniţa – Lăpuşteşti”, se arată în textul propunerii de act normative.


În studiul de fundamentare, CNSP estimează că investiţia se va ridica la un miliard de euro pentru o capacitate de 1.000 de MW, iar perioada contractului PPP va fi de 30 ani, din care cinci ani închidere financiară, proiectare şi execuţie.

CNSP arată că, pe fondul creşterii puternice a investiţiilor în centralele eoliene şi solare în ultimii ani şi pentru că grupurile pe cărbune nu pot răspunde rapid intermitenţei vântului şi radiaţiei solare, este nevoie de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, care pot fi pornite şi oprite rapid.


„În Europa, practic, nu există o ţară care, având condiţii geofizice favorabile, să nu fi construit cel puţin o centrală de pompaj la dispoziţia OTS pentru siguranţa sistemului energetic propriu, inclusiv vecinii direcţi: Serbia, Bulgaria şi Ucraina, mai puţin România, care a pierdut, tehnic vorbind, circa 20 - 25 de ani în domeniul stocajului energiei electrice”, se precizează în studiul CNSP.

Conducerea Hidro Tarniţa estimacă lucrările de construcţie vor începe încă din 2016 și vor dura între 5 şi 7 ani. Unitatea ar urma să fie construită la 30 de kilometri de oraşul Cluj-Napoca, pe valea râului Someşul Cald.


În luna februarie, într-o conferință la Cluj-Napoca, ministrul Energiei, Anton Anton, declara că proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti este prioritar pentru sistemul energetic naţional şi că speră ca până la sfârşitul anului 2019 să fie semnat contractul de construire.

„Proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti este un proiect prioritar pentru România, pe care neapărat trebuie să îl realizăm. Aşteptăm ca într-o lună să scoatem documentaţia pentru parteneriatul public privat. Sper că în acest an se va semna contractul de construire a hidrocentralei prin parteneriat public privat, scopul fiind ca aceasta să fie un acumulator de energie, discutăm de energie verde. Sper să fie unul dintre primele astfel de parteneriate care se semnează. Una dintre modalităţile prin care se acumulează mari cantităţi de energie electrică este schema de la Tarniţa-Lăpuşteşti, care este o chestiune obligatorie. Proiectul este prevăzut în strategia naţională de energie”, a explicat Anton Anton.


Ministrul Energiei a spus că a avut discuţii cu o companie din Coreea de Sud, care este specializată în energia nucleară şi hidro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter