Economie

Soluţie sau scenariu SF? Grecia iese din zona euro!?

<p><img src="documente/stories/09_septembrie/13_ziua/06-drahme.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Într-un efort de a creşte presiunea asupra Atenei, coaliţia de guvernare din Germania au ridicat problema ieşirii Greciei din zona euro.</p>

Cancelarul Angela Merkel respinge acest scenariu.

Ministerul Finanţelor din Germania studiază posibilul impact al intrării Greciei în încetare de plăţi, iar printre scenarii se numără şi renunţarea la euro pentru a reintroduce drahma, potrivit publicaţiei germane Der Spiegel.


Indiferent dacă Grecia rămâne sau nu în zona euro, Facilitatea de Stabilitate Financiară ar juca un rol important în administrarea unei situaţii de încetare de plăţi.

Fondul ar trebui să dispună cât mai rapid de noile atribuţii decise în iulie de iderii UE, consideră oficialii germani.


Un reprezentant al ministerului a refuzat să comenteze informaţiile apărute în Der Spiegel, dar a declarat că Germania lucrează la implementarea deciziilor luate în iulie.

Într-un posibil efort de a creşte presiunea asupra Atenei, mai mulţi politicieni importanţi din coaliţia aflată la guvernare în Germania au ridicat problema ieşirii Greciei din zona euro, scenariu respins, însă, de cancelarul Angela Merkel.


Grecia trebuie sa decidă singură dacă părăseşte sau nu zona euro, însă oficialii de la Atena nu trebuie să se aştepte la ajutoare financiare suplimentare dacă nu adoptă reformele convenite, a declarat un membru de rang înalt al partidului condus de Angela Merkel, potrivit Reuters.

“Situaţia este foarte gravă, mai rea decât au crezut unii”, a declarat Peter Altmaier, membru al Uniunii Crestin Democrate (CDU), care a adăugat că Grecia va primi următoarea tranşă din ajutorul internaţional doar dacă convinge misiunea UE, BCE si FMI că luptă pentru a-şi reduce datoria publică.


“Excluderea din zona euro nu este posibilă din punct de vedere legal în acest moment. Aceasta înseamnă că grecii trebuie sa decidă singuri dacă rămân în zona euro sau dacă pentru ei este mai bine să iasă. În cazul în care troica ajunge la o concluzie negativă, atunci Grecia trebuie să se gândească la ceea ce trebuie să facă. Apoi trebuie sa discute acest lucru cu partenerii europeni”, a a mai spus Peter Altmaier.

O sursa citata de Reuters a arătat ca inspectorii UE, BCE si FMI, care au suspendat negocierile cu Atena săptămâna trecută, vor găsi probabil o formulă pentru a permite plata în luna octombrie a urmatoarei tranşe, de opt miliarde de euro, din ajutorul internaţional.

Ultimele Stiri
abonare newsletter