Sănătate
Șoc în farfurie. Ce ascunde cu adevărat masa de Revelion.
O masă tradițională de Revelion poate să conțină până la 243 de aditivi alimentari, aproape 290 de grame de zahăr și peste 45 de grame de sare, potrivit unei analize recente.
O masă tradițională de Revelion conține până la 243 de aditivi alimentari, 289 grame de zahăr (de 11 ori peste limita zilnică) și 45 grame de sare (de 9 ori peste recomandări). Foto: depositphotos.com
Pentru comparație, consumul zilnic recomandat este de doar 25 de grame de zahăr, ceea ce înseamnă că într-o singură noapte de sărbătoare putem consuma de 11 ori mai mult decât limita recomandată.
Revelion periculos. Mănânci cât pentru o lună într-o singură noapte.
Aperitivele obișnuite ascund cantități surprinzătoare de aditivi: brânza topită poate conține până la 9 E-uri, iar platourile tradiționale pot ajunge la 39 de E-uri.
Chiar și sosurile care le însoțesc adaugă la total - ketchup-ul vine cu 6 E-uri și 24.8 grame de zahăr, iar muștarul cu 34 de grame de zahăr.
CITEȘTE ȘI: Masă de Crăciun cu 258 de E-uri. De la sarmale, murături, salată de boeuf și până la prăjituri și băuturi, cât de sănătoasă e mâncarea?
Preparatele tradiționale românești nu sunt nici ele mai sănătoase. Sarmalele pot conține până la 29 de E-uri, salata de boeuf 17 E-uri, iar cârnații de porc 16 E-uri. Piftia, jumările și salatele de murături adaugă și ele la totalul de aditivi și sare, conform Infocons.
Top 5 cele mai periculoase preparate de pe masa de Revelion
La desert, situația devine și mai îngrijorătoare. Pralinele de ciocolată pot conține până la 67.7 grame de zahăr, cozonacul aproape 32 de grame, iar înghețata 29.8 grame.
Băuturile energizante, cele răcoritoare și berea cu fructe completează cocktailul de aditivi și zahăr.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
Foto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI: