Economie

Investițiile străine în creștere, Clujul, în topul județelor

Județele cu cele mai multe investiții străine sunt Arad, Brașov, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiș și zona București-Ilfov, cea mai atractivă pentru acești investitori, potrivit unei analize a Consiliului Investitorilor Străini (CIS).

Investițiile străine din România se ridică la 75 de miliarde de euro, bani care se regăsesc în toate sectoarele economiei românești. Investitorii au construit fabrici și centre logistice, au modernizat clădiri de birouri și o bună parte a infrastructurii energetice, au adus tehnologii noi de producție și cele mai performante sisteme de management.

Investitorii au venit în România ca să obțină profituri, dar afacerile lor au avut și o contribuție esențială la modernizarea economiei românești și integrarea ei în cea europeană, spun cei de la CIS.


Companiile cu capital străin din România angajează 1,3 milioane de oameni, 26% din numărul total de angajați. Cifra este aproape egală cu numărul persoanelor angajate în sectorul public. Nu există familie în România care să nu cunoască pe cineva care lucrează într-o companie străină.

Străinii investesc mai mult în toată țara

Investiţiile străine directe au crescut cu 88,5% în prima lună a acestui an, la 362 milioane euro, comparativ cu 192 milioane euro în luna ianuarie 2018, potrivit datelor Băncii Naţionale a României remise luni Agerpres.


Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 341 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 21 milioane euro.

Potrivit datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în prima lnuă a acestui an au fost înregistrate 434 de societăţi noi cu participare străină la capital, în creştere cu 14,2% faţă de perioada similară din anul precedent, iar valoarea capitalului social subscris de aceste companii este de 1,2 miliarde de dolari.


La 31 ianuarie 2019, în România erau 221.768 societăţi cu participare străină la capital, în creştere uşoară faţă de decembrie 2018. Valoarea capitalului social subscris de aceste companii era de 63,04 miliarde echivalent dolari.

Ultimele Stiri
abonare newsletter