Economie

ROBOR a devenit istorie. Cum vor arăta ratele românilor

Noul indice care va fi utilizat de bancheri la formarea dobânzii la creditele în lei cu dobândă variabilă este de 2.36%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală. Indicele ROBOR la 3 luni a fost tot joi de 3.32%.

Noua variabilă, denumită tehnic Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) va înlocui celebrul deja ROBOR, despre care senatorul ALDE Daniel Zamfir a sugerat că ar fi fost manipulat.

Metodologia de calcul și politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea și publicarea indicelui zilnic și a indicelui de referință trimestrial (denumit indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC). Noul indice va înlocui ROBOR în formula de calcul a dobânzii percepute de bănci la noile împrumuturi, cu mențiunea că în cazul creditelor deja contractate, dobânda va fluctua în funcție de cotațiile ROBOR.


Reamintim că modificarea vine după ce senatorul ALDE Daniel Zamfir a acuzat reprezentanții sistemului bancar de manipulare a ROBOR, deși o investigație a Consiliului Concurenței nu a confirmat acest lucru. Foarte vocal împotriva păstrării indicelui ROBOR în calculul dobânzii la credite a fost și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, cel care a girat apariția Ordonanței de Urgență care a dus la apariția IRCC.

”Noua formulă de calcul se va aplica doar creditelor noi. Pentru creditele în derulare, formula de schimbare este cea a cererii de refinanțare. Cei care au credite vor face, probabil, o cerere de refinanțare la aceeași bancă sau la alte bănci, bazat pe noua formulă de calcul, iar dacă noua dobândă va fi mai atractivă, clar omul va decide să se refinanțeze. Dacă va fi de la altă bancă, clar va fi concurență între bănci pentru a oferi românilor o finanțare mai ieftină", a spus Teodorovici, întrebat de jurnaliști despre înlocuirea ROBOR .


De altfel, ideea modificării modului de calcul a dobânzilor la împrumuturi pare să vină de la Darius Vâlcov, cel care își propunea ca prin noul mecanism, ratele să se înjumătățească, lucru greu de crezut însă.

„Până la sfârşitul acestui an, Guvernul şi-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate, atât la băncile comerciale, cât şi prin programele pe care le avem demarate. Deci, dacă vorbim de taxa pe lăcomie, vom ajunge la acest nivel, peste media Uniunii Europene, dar la jumătate faţă de cât ele sunt astăzi, nici băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă”, a spus Darius Vâlcov.


Reamintim în context că ministrul Teodorovici l-a convocat la începutul acestui an pe Guvernatorul BNR la Ministerul Finanțelor, declarând că acesta va trebui să-i răspundă la niște întrebări, alături de șeful comunității bancare. „Am să-i fac o invitaţie domnului guvernator să vină la Ministerul de Finanţe, alături de preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, şi împreună vor trebui să îmi răspundă la nişte întrebări, să ascult dacă mai au şi alte doleanţe, dar să şi pun întrebări la care vreau să am şi câteva răspunsuri. Cred că este momentul ca domnul guvernator să vină şi la Finanţe şi să discutăm deschi. (...) Aud că sunt presiuni agresive din partea Băncii Naţionale către bănci pentru a nu se scădea ROBOR-ul. ROBOR-ul ţine strict de Banca Centrală”, a declarat Eugen Teodorovici.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se va calcula ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacțiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). Acești indici se publică pe website-ul BNR.

Etichete: credit banca bnr robor
abonare newsletter