Economie

Cluj, cea mai dinamică piaţă pentru locuinţele noi: La fiecare 21 de locuinţe existente a fost construită una nouă, în Bucureşti raportul este de una nouă la 77 vechi

Dezvoltarea industriei IT şi creşterea puternică a veniturilor populaţiei din Cluj-Napoca s-au reflectat şi în piaţa imobiliară, cererea pentru locuinţe noi accelerând puternic construcţiile de noi blocuri.

Astfel, anul trecut au fost construite în Cluj 7.130 de noi locuinţe, de aproape patru ori mai multe decât în 2013, fiind la 63% din volumul din Capitală, unde tot anul trecut s-au livrat aproape 11.300 de locuinţe, populaţia fiind însă de cel puţin 6-7 ori mai numeroasă în Bucureşti, scrie zf.ro.

În prima parte a acestui an Clujul a tras cea mai mare tranzacţie imobiliară semnată vreodată în afara Capitalei cu un proiect de birouri prin vânzarea clădirii The Office de către NEPI-Rockcastle şi Ovidiu Şandor către Dedeman, într-un deal estimat la 130 mil. euro. Mai mult, spre deosebire de Bucureşti, Cluj-Napoca va fi conectat în următorii ani la infrastructura rutieră modernă a Europei de Vest, atât prin Sebeş, cât şi prin autostrada Cluj - Oradea.


Datorită dezvoltării Clujului, inclusiv Fondul Suveran al Norvegiei, care gestionează active de circa 1.000 mld. dolari şi investeşte banii din petrol şi gaze în acţiuni şi proprietăţi la nivel internaţional, ia în calcul achiziţia unei platforme industriale în Cluj-Napoca, potrivit datelor din piaţa imobiliară. Mai mult, în Cluj sunt cele mai scumpe apartamente din România, media fiind la aproape 1.600 de euro pe metru pătrat util, cu aproape 300 de euro peste media din Bucureşti.

Cu toate că cele mai scumpe apartamente rămân cele din Capitală, Clujul nu are o zonă cu locuinţe mai accesibile cum este sudul Bucureştiului şi nici clădiri afectate de cutremurul din 1977.


Per total, la nivelul anului trecut, s-au livrat peste 35.000 de locuinţe în cele mai mari opt pieţe rezidenţiale regionale din România, în creştere cu 18,5% comparativ cu 2017 şi dublu comparativ cu anul 2013, potrivit unui studiu întocmit de către compania de consultanţă imobiliară SVN România.

Cele mai mari creşteri din 2018 raportat la 2013 au fost înregistrate în Sibiu, Cluj, Braşov, Iaşi şi Timişoara, unde noile investiţii atrase în ultimii şase ani au avut un cuvânt greu de spus asupra pieţei imobiliare. Spre exemplu Sibiu, unde producătorii de componente auto au extins puternic diviziile de acolo, în 2018 s-au livrat de aproape cinci ori mai multe locuinţe noi faţă de 2013, intrarea în oraş dinspre Rm. Vâlcea fiind dominată de blocuri noi.


În fiecare dintre cele mai mari pieţe rezidenţiale din se livrează anual peste 1.000 de locuinţe, acestea fiind în ordine Bucureşti - Ilfov, Cluj - Napoca, Constanţa, Timişoara, Braşov, Sibiu, Iaşi şi Oradea.

Rezultatul înregistrat în 2018 reprezintă un nou record absolut, acesta fiind de asemenea mai ridicat cu 30% faţă de nivelul de 27.000 de locuinţe livrate în aceleaşi pieţe regionale în 2008, anul de vârf dinaintea declansării crizei economice.

Ultimele Stiri
abonare newsletter