Economie

Începe războiul „La Terenuri”! Proprietarii de teren din Mănăștur, supărați pe despăgubiri. Ce dovezi aduc clujenii, ce răspund autoritățile?

Primăria municipiului Cluj-Napoca a semnat, la sfârșitul lunii aprilie, contractul de proiectare și execuție pentru noua Bază Sportivă „La Terenuri”, din cartierul Mănăștur, iar primele nemulțumiri manifestate de localnicii din zonă nu s-au lăsat așteptate prea mult.

Începe războiul „La Terenuri”! Proprietarii de teren din Mănăștur, nemulțumiți de despăgubiri. Ce dovezi aduc clujenii, ce răspund autoritățile?, sursă foto: Facebook Emil Boc Începe războiul „La Terenuri”! Proprietarii de teren din Mănăștur, nemulțumiți de despăgubiri. Ce dovezi aduc clujenii, ce răspund autoritățile?, sursă foto: Facebook Emil Boc

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de marți, 12 mai, se numără și două plângeri formulate de 15 clujeni, în care aceștia acuză că în raportul de evaluare realizat de către expert s-ar fi strecurat „o eroare care afectează grav” valoarea despăgubirilor pentru proprietarii de teren din zona „La Terenuri”, în urma exproprierilor.

Două parcele din Mănăștur, construibile sau nu?

În calitate de proprietari a două parcele – de 5.100 mp, respectiv 1.695 mp, cuprinse în coridorul de expropriere aferent proiectului Baza Sportivă „La Terenuri” – clujenii invocă faptul că cele două parcele aflate în proprietatea lor sunt construibile. Parcela mare este construibilă 100%, în timp ce a doua este construibilă în proporție de 90%, arată proprietarii, care susțin că cele două terenuri erau construibile încă de dinainte de aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) „La Terenuri”, în decembrie 2019.


Petenții se plâng că susținerea evaluatorului cum că aceste două parcele ar fi încadrate la categoria terenuri intravilane, pe care nu pot fi edificate construcții, este eronată, iar din actele emise chiar de către administrația publică locală, reiese că cele două parcele, identificate în CF nr. 273871 și CF nr. 253013, sunt terenuri construibile, pe care urmează a se construi noua bază sportivă.

De asemenea, potrivit avizului arhitectului-șef nr. 992/22.10.2019, validat prin HCL nr. 882/10.12.2019, proprietarii susțin că parcelele erau construibile și înainte de adoptarea acestei hotărâri, încadrate fiind drept zonă de urbanizare, cu funcțiune predomninantă: construcții pentru activitate culturală și alimentație publică. Totodată, terenurile ar fi construibile și potrivit Certificatului de Urbanism nr. 5346/23.12.2019, solicitat pentru obținerea autorizației de construire (DTAC) pentru proiectul Bazei Sportive „La Terenuri”.


Proprietarii de teren solicită valoarea integrală a despăgubirilor: 165 euro/mp

Coeficientul de 0,05 – apărut în finalul raportului evaluatorului – se aplică doar în cazul terenurilor pe care nu se poate construi. Astfel, petenții sunt de părere că cele două parcele aflate în proprietatea lor se încadrează în categoria terenurilor construibile, cu o valoare de piață pentru care evaluatorul SC MondEv Real Estate SRL recomandă o despăgubire de 165 euro/mp.

De altfel, prima parcelă, de 5.100 mp, este deja acoperită în mare parte de construcții, printre care și o sală multifuncțională cu două nivele, invocă clujenii, care spun că au făcut demersuri încă din 2015 pentru a construi chiar ei o bază sportivă privată în Mănăștur, drept sursă de venit pentru „membrii numeroși ai familiei lor”.


Primăria îi invită în instanță pe proprietarii nemulțumiți și respinge plângerile

În replică la nemulțumirile mănășturenilor, Direcția Patrimoniul Municipiului și Evidența Proprietății – Serviciul Evidență Patrimoniu și Cadastru propune Consiliului Local respingerea plângerilor prealabile ca nefondate și menținerea hotărârii de Consiliu Local din 23 martie 2020. De altfel, proprietarii nemulțumiți sunt invitați să se adreseze instanței judecătorești, însă efectele exercitării căilor de atac nu suspendă procedurile.

Potrivit municipalității, terenurile au fost încadrate ca neconstruibile în raportul de evaluare, pentru că, potrivit informațiilor avute la dispoziție la momentul întocmirii acestuia, încadrarea urbanistică a terenurilor (conform PUZ aprobat prin hotărârea de Consiliu Local nr. 882/10.12.2019) era: zonă verde de protecție a apelor sau cu rol de culoar ecologic, zonă verde – scuaruri, grădini, parcuri cu acces public nelimitat, respectiv subzonă destinată construcțiilor pentru parcaje colective de cartier.


În momentul semnării contractului de proiectare și execuție pentru proiectul Bazei Sportive „La Terenuri”, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a recunoscut că proprietarii privați au dreptul să atace municipalitatea în instanță dacă sunt nemulțumiți de valoarea exproprierilor, însă „proiectul merge mai departe, se realizează”, indiferent de acțiunile în instanță. Ulterior, în cazul în care instanțele judecătorești vor decide că valoarea exproprierilor este alta, Primăria se va conforma și va acționa în consecință, a dat asigurări edilul.

CITEȘTE ȘI:


Frumos proiectul „La Terenuri”, dar se vrea și mai mult! Grădinile din Mănăștur, integrate în cea mai modernă bază sportivă din Cluj?

 

abonare newsletter