Economie

Clujenii rămân precauți: preferă în continuare munca de la domiciliu și cumpărăturile online

În timp ce mobilitatea a crescut în mare parte a țării după starea de urgență, la Cluj aceasta se menține sub nivelul de dinaintea pandemiei.

Clujenii rămân precauți: preferă în continuare munca de la domiciliu și cumpărăturile online Clujenii rămân precauți: preferă în continuare munca de la domiciliu și cumpărăturile online

 

 


Mobilitatea a explodat în județele de la malul mării, odată cu trecerea de la stare de urgență la stare de alertă. La polul opus, în patru județe din țară, mobilitatea a răma la un nivel redus.

 


Analiștii din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) arată că mobilitatea populaţiei a avut creșteri spectaculoase în judeţele de pe litoral: Constanţa, cu un nivel al mobilităţii oscilând în intervalul (+64% / +125%) în ultimele 2 luni, respectiv Tulcea cu (+26% / +39%) în ultimele 2 luni faţă de perioada anterioară pandemiei.

Clujul, printre județele cu mobilitate redusă în continuare

La polul opus, există patru judeţe unde mobilitatea populaţiei nu a revenit încă la nivelul perioadei anterioare pandemiei. Acestea se caracterizează printr-un sector puternic al serviciilor, arată experții UBB, unde munca la domiciliu, respectiv cumpărăturile online continuă să fie semnificative. Acestea sunt județele Bucureşti (-10% faţă de perioada 15 februarie - 1 martie), Timiş (-3%), Cluj (-2%) şi Iaşi (-1%).


Specialiştii FSEGA din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au analizat, în cadrul proiectului cu tema „COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor” efectele pe care le-au avut asupra economiei româneşti primele 200 de zile de la apariţia primului caz de infectare cu noul virus declarat în România.

Rezultatele proiectului de cercetare, actualizate în regim zilnic, pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM, iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina de Facebook a proiectului.


 

CITEȘTE ȘI


Bilanț la 200 de zile de pandemie: Scăderea economică și rata șomajului s-au accentuat în trimestrul al doilea

 

abonare newsletter