Economie

Cresc facturile la gaz și energie electrică de la 1 iulie! Clujenii ar putea plăti de 6 ori mai mult decât bucureștenii

Clujenii ar putea plăti gazul și lumina de 6 ori mai mult decât bucureșteni, de la 1 iulie. Facturile se vor scumpi considerabil de la începutul lunii viitoare.

 

 


De la 1 iulie vor fi creșteri mari la facturile de gaz și energie electrică. Un clujean care consuma 125 W pe lună, ar putea plăti, de la 1 iulie, suma de 90 de lei, în timp ce un bucureștean care consumă la fel de mult ar putea plăti doar 15 lei, arată calculele făcute de Răzvan Nicolescu, fost ministrul al Energiei.

 


Acest lucru s-ar putea întâmpla de la 1 iulie, dacă oamenii nu au încheiat contracte noi ș rămân la serviciul universal. Prețurile vor crește la gaz cu aproximativ 20-25%, iar pentru energia electrică, prețurile vor crește cu aproximativ 7%, potrivit fostului ministru.

„Vorbim despre o medie a valorii facturii. În unele localități, mă aștept să fie o creștere mai mare, în altele, o creștere mai mică. Cred că cea mai mare creștere o vom vedea la Cluj, Brașov, Ploiești, Craiova, iar cea mai mică creștere cred că va fi la București. În simularea pe care am făcut-o, am luat un abonament normal, cineva care consumă în jur de 125 kW pe lună. La București, creșterea valorii este undeva în jur de 15 lei la factură, la Cluj este undeva de 90 de lei la factură”, a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al enegiei, la Digi24.


Schimbarea furnizorului te scutește de 300 de lei

Răzvan Nicolescu  preciează că un contract pe bază de abonament este recomandat pentru cei care au un consum constant, adică nu au fluctuații mari de consum de la o lună la alta.

„Ofertele nu seamănă unele cu altele și aici oamenii trebuie să învețe singuri să compare aceste oferte. În Marea Britanie, sunt sute de mii de oameni care își schimbă furnizorul de la o lună la alta. Au ajuns la această performanță. Pur și simplu știu ce să facă și se duc, negociază, schimbă de la o lună la alta. (...) Dacă în România ai schimba furnizorul, din calculul pe care l-am făcut chiar zilele acestea, salvez undeva între 300 și 400 de lei la factura anuală. Dacă nu ai un contract ferm pe un an, poți să-ți schimbi chiar mai mulți furnizori, dar trebuie să învățăm acest exercițiu”, a explicat fostul ministru al energiei. 


Potrivit calulelor sale, de la 1 iulie facturile pentru gaz vor crește cu aproximativ 25%, iar această scumpire de prețuri va fi valabilă pentru toată lumea, spune Nicolescu.

Comisia Europeană ar putea introduce o taxă pentru centralele de apartament pe gaz, în aprocxximativ 5-6 ani, motivul fiind că acestea sunt poluante. Răzvan Nicolescu spune că acest lucru se discută la Burxelles, iar această taxă deja există în mai multe țări ale Uniunii Europene.


„În Germania, dacă nu greșesc, este o taxă de 1 euro pe MW oră. Unele state americane au interzis deja instalarea de noi boilere pe gaz”, a exemplificat fostul ministru.

CITEȘTE ȘI:

3 copii trăiesc doar cu mama, într-un fost grajd. Visul lor e o casă nouă, dar nu au bani nici de chirie. GALERIE FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter