Economie

În Cluj vor CREȘTE facturile la energie electrică cu aproape 7% începând cu 1 iulie

La începutul anului 2021, piața de energie electrică a fost liberalizată, iar de la 1 iulie se anunță scumpiri la facturile de energie electrică și gaz, pentru consumatorii care sunt incluși în serviciul universal.

 

 

Prețul la energie electrică va crește cu până la 7,5%, în funcție de regiunea în care se află oamenii, iar prețurile vor fi valabile până la finalul anului, potrivit Forbes România.


 

În Cluj, facturile la energie electrică vor crește cu aproape cu 7%

Cele mai mari scumpiri vor fi în regiunea Transilvania Nord (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj), unde prețurile facturilor vor crește cu aproximativ 6,9%.


Există două tipuri de consumatori: cei care au se află în regim universal, cei care au rămas cu actualul furnizor și nu au semnat un contract concurențial, și consumatorii care se află în piața concurențială. 

„Cei care sunt în serviciu universal vor avea în permanență un preț mai mare decat cei care sunt pe piața concurențială și au negociat sau au ales o anumită ofertă din piață. Serviciul universal este unul dintre cele mai scumpe produse de pe piața consumatorilor casnici de energie electrică”, a declarat, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, potrivit sursei citate.


Clujenii vor plăti de 6 ori mai mult față de bucureșteni

Un clujean care consuma 125 W pe lună, ar putea plăti, de la 1 iulie, suma de 90 de lei, în timp ce un bucureștean care consumă la fel de mult ar putea plăti doar 15 lei, arată calculele făcute de Răzvan Nicolescu, fost ministrul al Energiei.

Acest lucru s-ar putea întâmpla de la 1 iulie, dacă oamenii nu au încheiat contracte noi ș rămân la serviciul universal. Prețurile vor crește la gaz cu aproximativ 20-25%, iar pentru energia electricăprețurile vor crește cu aproximativ 7, potrivit fostului ministru.


„Vorbim despre o medie a valorii facturii. În unele localități, mă aștept să fie o creștere mai mare, în altele, o creștere mai mică. Cred că cea mai mare creștere o vom vedea la Cluj, Brașov, Ploiești, Craiova, iar cea mai mică creștere cred că va fi la București. În simularea pe care am făcut-o, am luat un abonament normal, cineva care consumă în jur de 125 kW pe lună. La București, creșterea valorii este undeva în jur de 15 lei la factură, la Cluj este undeva de 90 de lei la factură”, a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al enegiei.

Potrivit calulelor sale, de la 1 iulie facturile pentru gaz vor crește cu aproximativ 25%, iar această scumpire de prețuri va fi valabilă pentru toată lumea, spune Nicolescu.


CITEȘTE ȘI:

Cresc facturile la gaz și energie electrică de la 1 iulie! Clujenii ar putea plăti de 6 ori mai mult decât bucureștenii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter