Economie

Vaccinarea, criteriu important pentru părinți în angajarea bonei. Sociolog UBB: „Efectele vor fi pe termen lung”

Pandemia de Covid-19 și restricțiile au schimbat piata muncii în România și în cazul bonelor sau menajerelor. Acum, pentru părinți vaccinarea reprezintă un criteriu valoros când fac angajări.

Criteriile pe piața muncii se schimbă. Vaccinarea devine importantă pentru părinții care angajează bone sau menajere Criteriile pe piața muncii se schimbă. Vaccinarea devine importantă pentru părinții care angajează bone sau menajere

 

 


Mulți părinți își doresc ca persoana care are grijă de copii sau se află în jurul lor, cum ar fi bona sau menajera, să fie imunizată împotriva Covid-19, în special în ultima perioadă când spitalele au fost pline.

 


Acest lucru reprezintă un motiv pentru care unele firme au pierdut clienți, dar și pentru care părinții nu își găsesc bona potrivită.

„90% preferă o bonă vaccinată”

Raluca Suciu este un medic rezident, iar Alexandru este inginer. Cei doi au un copil de un an și patru luni și au nevoie de o bonă, doar că este obligatoriu ca aceasta să fie vaccinată, iar până acum nu au găsit persoana potrivită:


„Am vorbit cu aproximativ 20 de persoane, iar marea majoritate nu au trecut de acest criteriu, al vaccinului. Secțiile de ATI sunt pline, au apărut cazuri și la copilași. Preferăm să ne ferim cât putem”, a spus Raluca, potrivit stirileprotv.ro.

Unele agenții chiar pierd contracte fiindcă bonele nu vor să se vaccineze: „Aș zice că chiar 90 la sută dintre ei preferă o bonă vaccinată. Majoritatea clienților mai degrabă renunță la alte cerințe decât la vaccin”, a spus Diana Tcaciuc, administrator agenție de bone, conform sursei citate.


Efecte pe termen lung, nu doar pe piața muncii

Ioan Hosu, sociolog și profesor la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj afirmă, conform stirileprotv.ro, că apar în discuție criterii noi de angajare/recrutare pe piața muncii.

El spune că există o frică din ambele părți: din partea celor care evită vaccinarea și din partea părinților. Această frică nu va afecta doar piața muncii, ci va avea efecte pe termen lung și în relațiile intercomunitare:


„Pe de o parte, există temere din partea celor care evită să se vaccineze, pe de altă parte există frica părinților. Efectele vor fi pe termen lung. Nu doar pe piața muncii, ci și în raport, în relații intercomunitare, între grupuri, persoane, pentru că, repet, vorbim de o concepție de viață care nu ne unește, ci ne desparte”, a declarat Ioan Hosu, sociolog.

CITEȘTE ȘI:

Cadrele medicale ar putea rămâne fără bani: „Pentru 74.000 de angajați nu sunt bani de salarii în decembrie”

Clujenii primesc ajutor pentru bone, dar bonele cu atestat nu sunt de găsit

Ultimele Stiri
abonare newsletter