Economie
Ce investiții mari se fac în Cluj? Fabrică de medicamente, parc industrial de asamblare mașini și extinderi la fabricile existente
Clujul devine tot mai atrăgător pentru investitori. O fabrică de medicamente va fi construită de la zero, iar un parc industrial de asamblare mașini s-ar putea deschide în zonă, dar nu numai.
Ce investiții mari se fac în Cluj? Fabrică de medicamente, parc industrial de asamblare mașini și extinderi la fabricile existente/ sursă foto: news.ro
Fie că este vorba despre investitori români sau străini, Clujul absoarbe tot mai multe proiecte de investiții.
O fabrică de medicamente va fi construită de la zero în Turda, iar Terapia Cluj se extinde. În același timp, Skoda ar putea deschide o fabrică de mașini în Parcul Industrial Tetarom V.
În ceea ce privește domeniul hotelier, Hotel Sport devine Radisson Blu, car va fi primul hotel de cinci stele sub un brand internațional.
Modificări se fac și în piața de curierat, unde Fan Courier vrea să investească în depozitele existente.
Se construiește o fabrică de medicamente
Stada România, subsidiara grupului german cu acelaşi nume, a anunțat că vrea să construiască de la zero o fabrică de medicamente în Turda, județul Cluj, scrie zf.ro. Investiția se ridică până la 48,3 milioane de euro.
Compania achiziționează 100.000 mp de teren pentru dezvoltarea proiectului, fabrica fiind construită în parcul industrial Arieș.
„Stada a ales România în primul rând datorită amplasării geografice, care uneşte axa est-vest cu nord-sud, fiind amplasată între fabricile din Serbia, Rusia, Ucraina şi Germania. Turda, spre exemplu, este exact în centrul autostrăzilor nord-sud şi est-vest, având conexiuni foarte bune. Şi mai important la Turda a fost moştenirea zonei în domeniul farmaceutic din Cluj-Turda-Mureş”, a explicat Mihai Fugarevici, directorul general al Stada România, potrivit sursei citate.
Peste 20 de milioane de euro din investiție provin din ajutor de stat, iar odată cu alegerea unui constructor vor începe și lucrările la fabrică. Proiectul are termen de finalizare - luna octombrie a anului 2024, iar fabrica va oferi 375 de locuri de muncă, dintre care 64 de angajați vor fi recrutați în acest an.
Terapia Cluj se extinde
Terapia Cluj, unul dintre cei mai mari producători de medicamente de pe piaţa locală, are aproape 6 milioane de euro buget de investiţii pentru anul 2022-2023 şi plănuieşte să introducă 20 de noi medicamente în portofoliu.
CEO Terapia Cluj, Dragoș Damian, a declarat pentru monitorulcj.ro că bugetul de investiții al companiei pentru anul financiar 2022-2023 este de circa 5,5 - 5,8 milioane de euro, iar una dintre investiții vizează extinderea depozitului de produse finite și exporturi de pe platforma industrială.
„Principalele investiții planificate sunt:
-Extinderea depozitului de produse finite și exporturi de pe platforma industrială
-Reamenajări și modernizări ale clădirilor administrative, ale împrejmuirilor și peisagistica
-Upgrade-uri și modernizări la echipamentele de producție și sistemele ERP.
De asemenea avem în evaluare posibilitatea instalării unei ferme solare de tip prosumator sau producător pentru a reduce costurile cu electricitatea, care au crescut de 4 ori”, a declarat Dragoș Damian.
Skoda ar putea deschide o fabrica de mașini
Skoda ar putea fi constructorul interesat de o investiţie în România, la Cluj, potrivit datelor din piaţa auto. Tot Grupul Volkswagen, tot pentru o uzină Skoda, s-a mai uitat la România în anii 2018-2019, însă la acea vreme decizia iniţială a fost aceea de a investi în Turcia. VW a renunţat ulterior la Turcia pe fondul evoluţiei regiunii, iar pandemia din 2020 a scos din discuţie orice investiţie nouă.
Pe de altă parte, Clujul tocmai a fost conectat la infrastructura vest-europeană de autostrăzi prin A10 Sebeş-Turda - există un singur tronson fără autostradă, în dreptul viitoarelor ecoducte pe A1 Deva-Orăştie, însă şi acestea vor fi construite în perioada următoare.
Mai mult, Clujul va fi legat de infrastructura vest-europeană şi pe o nouă cale ferată electrificată, pe care trenurile de marfă vor putea circula cu 120 km/h - Cluj-Oradea-Episcopia Bihor de 166 km, o investiţie de aproape 1 miliard de euro în infrastructura feroviară prinsă în PNRR, astfel încât aceasta ar trebui să fie gata cel târziu în 2026 pentru a fi finanţată.
Amintim că președintele Consiliului Județean Alin Tișe a afirmat că o companie de autoturisme ar fi interesată să preia Parcul Industrial Tetarom V de la Luna, pentru a dezvolta acolo o fabrică. Proiectul reluat în anul 2020, când Consiliul Județean a aprobat indicatorii tehnico – economici aferenți proiectului de investiții „Parc Industrial TETAROM 5 – infrastructură de acces”.
Pentru realizarea acestor lucrări plenul Consiliul Județean Cluj a aprobat un buget multianual în valoare totală de 48.829.045 lei cu TVA inclus, defalcat pe o perioadă de trei ani. Parcul industrial Tetarom V va fi conectat atât la drumul național, cât și la Autostrada A3. În 2021, Consiliul Județean nu a alocat fonduri pentru Tetarom V, în contextul pandemiei de coronavirus.
Primul hotel de 5 stele din Cluj, sub un brand internațional
Hotel Sport se transformă în Radisson Blu Cluj și va fi primul hotel de cinci stele sub un brand internațional din Cluj. Hotelul va fi deschis în primăvara anului 2022, după ce deschiderea a fost amânată cu un an de pandemie.
Radisson Blu Cluj este investiția de 22 milioane de euro a președintelui Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, și este un hotel de cinci stele dezvoltat de Winners Park Invest.
De asemenea, Radisson Blu este cel mai mare brand hotelier din segmentul de 5 stele din Europa, prezent deja pe piaţa din România cu un hotel în Bucureşti. Winners Park Invest a cumpărat în toamna anului 2018, de la SIF Moldova, hotelul Sport din Cluj, într-o tranzacţie care s-a ridicat la 3,6 milioane de euro, potrivit unui anunţ al societăţii de investiţii.
Hotelul va avea 149 de camere de diverse tipuri, de la camere standard și superioare la apartamente și zone VIP. Situat în zona ultracentrală a orașului, lângă stadionul Cluj Arena, hotelul este ușor accesibil, iar Aeroportul Internațional Cluj, aflat la doar 9 km distanță, asigură zboruri directe către 48 de orașe europene.
Investiții în Fan Courier la Cluj de până la 14 mil. de euro
Având în vedere că în curierat este nevoie de multă inovație, digitalizare și automatizare, compania Fan Courier a decis să investească mai mult în câteva depozite existente, inclusiv în Cluj. Astfel, liderul pieței de curierat din România, cu afaceri de peste un miliard de lei, va investi peste 25 de milioane de euro în depozitele din Cluj-Napoca și Brașov.
Această decizie a venit dintr-o nevoie de diversificare a metodelor de livare și nevoia de spații pentru a funcționa eficient, luând în calcul o posibilă creștere în piața de curierat.
„În următoarea perioadă am hotărât să investim în câteva depozite şi facem acest lucru pentru că noi ca firmă de curierat avem nevoie de depozite specializate şi nu am reuşit să găsim un depozit specializat de curierat în zonele de tranzit. Cea mai mare investiţie este la Cluj-Napoca, a doua investiţie o facem la Braşov, apoi vom continua cu Bucureştiul şi în alte zone“, a declarat Adrian Mihai, cofondator al FAN Courier, potrivit zf.ro.
Investiția de la Cluj-Napoca ajunge până la 14 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI: