Economie

„Satul inteligent” din județul Cluj. Cum vrea o comunitate să se salveze de la dispariție

Cu puțin peste 3.500 de locuitori, o comună din județul Cluj face eforturi să devină „smart village”. Primăria susține că dezvoltarea comunei este esențială pentru păstrarea populației în comună, mai cu seama a celor tineri.

sursa foto depositphotos.com sursa foto depositphotos.com

 

Primăria Mica va accesa bani prin intermediul PNRR pentru că dorește sa fie un promotor al conceptului de smart village, iar un prim pas este asigurarea infrastructurii pentru transportul verde și anume realizarea de piste pentru biciclete.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

În acest sens, Consiliul Județean Cluj a convocat, luni, o ședință extraordinară pentru a ajuta comuna Mica să acceseze bani europeni. Prin acordul de parteneriat, forul județean își asumă asigurarea spațiului (teren) necesar implementării proiectului și nu va participa financiar la construirea pistelor de biciclete.

„Am făcut un efort pentru primăria de acolo, ca și pentru alți primari, să facem această ședință extraordinară, având nevoie de aceste hotărâri la celelalte documente. Îmi pare rău că am fost nevoit să convocăm o ședință extraordinară, dar a fost o solicitare venită din partea Primăriei Mica, actele vor merge de îndată la Cadastru pentru a-și putea face primăria operațiunile ulterioare. Pe acest motiv am considerat că se impune să ajutăm primăria și să emitem această hotărâre, în data de 30 a lunii fiind mult prea târziu pentru că există termen limită pentru PNRR”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.


500.000 € pentru 5 kilometri de pistă

Potrivit documentelor, pista de biciclete propusa prin proiect va avea o lungime de 4,8 km cu o lățime  de minim 2,00 m organizată în dublu sens, respectiv 2 piste cu lățimea de 1,0 m, câte una pentru fiecare sens de circulație. 

Astfel se propune execuția unei piste de 4.8 km lungime, cu originea la limita administrativă a municipiului Dej si cu final la intrare în localitatea Nireș. Pista se va amplasa în lungul drumurilor județene DJ 161D și DJ 172 F, în exteriorul șanțurilor existente.


„Scopul  proiectului vizează în principal crearea unei infrastructuri pentru pistele de bicicliști. Prin amplu proces de dezvoltare a sistemelor inteligente de management local, comuna Mica va deveni o comună smart cu servicii publice eficiente, calitative, sigure, ușor de utilizat și accesibile comunității locale. Realizarea acestei investiții va spori mobilitatea locuitorilor care nu dețin autovehicule și va crea un cadru sigur pentru deplasarea bicicliștilor. Investiția propusă este aliniată cu Strategia de dezvoltare locală a comunei Mica 2021-2027”, susține Zelencz Roland Tiberiu, primarul comunei Mica.

Cum devine atractivă o comună

Edilul susține că Mica are nevoie „de o creștere continuă și susținută în următoarele direcții strategice de dezvoltare: competitivitate, mobilitate și atractivitate”. 


„Îmbunătățirea spațiilor publice prevede implicit creșterea calității peisajului; amenajarea trotuarelor și a pistelor de biciclete; realizarea zonelor de recreere etc., spațiile publice fiind esențiale pentru menținerea populației locale, mai cu seama a populației tinere. Prin extinderea amenajărilor pentru biciclete, recunoașterea și acceptarea de către alți participanți la trafic vor crește. Acest lucru ar putea duce la folosirea bicicletei de către mai mulți oameni chiar și pentru deplasările zilnice la serviciu, la școală sau la cumpărături. De asemenea, localitatea devine mai accesibilă pentru copii și vârstnici, care sunt adesea excluși de la condusul automobilelor. Magazinele cu amănuntul pot beneficia și ele de un mediu cu infrastructură pentru bicicliști. Deși bicicliștii nu cheltuiesc la fel de mulți bani ca șoferii pentru fiecare deplasare la cumpărături, în medie ei cheltuiesc mai mult decât utilizatorii de automobile deoarece merg mai des la cumpărături”, susține primarul.

Valorea totală a proiectului „Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde în comuna Mica, județul Cluj - realizarea de piste pentru biciclete la nivel local” este de 2.008.461,60 lei fără TVA,  din care valoare eligibilă a proiectului, în cuantum de 1.598.745,28 lei fără TVA și valoare neeligibilă în cuantum de 409.716,32 lei fără TVA.


Despre comuna Mica

Mica este situată în extremitatea nord-estică a județului Cluj, la limita cu județul Bistrița-Năsăud. Comuna este amplasată la 5 km de municipiul Dej și la 65 de km de Cluj-Napoca. Comuna Mica are în componență localitățile: Mica (reședință de comună), Mânăstirea, Sânmărghita, Valea Luncii, Valea Cireșoii si Nireș;  se învecinează cu municipiul Dej la vest, comuna Cuzdrioara la nord, comuna Mintiu Gherlii la sud,  comuna Unguraș la est și comuna Braniște (BN) la nord est. 

Cât privește amplasarea, se desfășoară în lungul drumurilor județene DJ 172 F și DJ 161D, principalele căi de legătură rutiere. 

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Mica se ridică la 3566  locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3836 de locuitori.

CITEȘTE ȘI:

Se reia circulația TIR-urilor pe podul de peste Someș situat pe DN 1C. Se oprește traficul greu pe drumurile județene din comuna Mica

Școlile din comuna Mica trec pe scenariul ROȘU. Elevii vor participa la cursuri exclusiv online

Consiliul Județean Cluj alimentează cu apă potabilă zona de munte a județului

abonare newsletter