Educație

Încă 2 elevi clujeni cu medii de 10 la Bacalaureat, după contestații. Rata de promovare a examenului a crescut în urma reevaluării lucrărilor

Ministerul Educației a afișat, vineri, rezultatele de la Bacalaureat 2022 după finalizarea contestațiilor. Numărul elevilor care au obținut 10 pe linie în județul Cluj a ajuns la 10.

Numărul elevilor care au obținut 10 pe linie în județul Cluj a ajuns la 10/ Foto: depositphotos.com Numărul elevilor care au obținut 10 pe linie în județul Cluj a ajuns la 10/ Foto: depositphotos.com

 

Au fost afișate notele finale de la Bacalaureat, obținute după realizarea contestațiilor. În urma analizării lucrărilor, Clujul ajunge la 10 medii de 10. Este vorba despre un candidat de la Liceul Teoretic „Avram Iancu" din Cluj-Napoca, și unul de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca.


 

Ceilalți opt candidați care au obținut inițial media 10 la examen provin de la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, iar câte unul de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Colegiul Economic „Iulian Pop”, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” și de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, toate din Cluj-Napoca.


 

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

De asemenea, ministrului Educației a declarat în cadrul conferinței de presă că județul Cluj are cele mai multe licee cu rata de promovare de 100%, respectiv 11 licee.


Rata de promovare la Bacalaureat, după rezolvarea contestaţiilor, este de 75,2%, cu 1,9% mai mult decât rezultatele înregistrate înainte de contestaţii, a anunţat vineri ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Urmare a acestor contestaţii, în continuare au fost schimbate foarte multe note. Este vorba de 30.377 de note care au fost mărite în urma contestaţiilor şi 15.986 de note care au fost micşorate în urma contestaţiilor. 2.752 de note nu au fost modificate. Luând în calcul toate aceste aspecte, rata de promovare la examenul de Bacalaureat, sesiunea iulie 2022, este de 75,2%, cu 1,9% mai mult decât rezultatele înregistrate înainte de contestaţii. Această diferenţă între 1,5 şi 2% se păstrează în fiecare dintre anii din urmă - creştere a ratei de promovare în urma contestaţiilor. Este clar că avem foarte multe lucruri de îmbunătăţit în procesul de evaluare”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă.


El a afirmat că din promoţia curentă au promovat 80% din candidaţi, iar din cele anterioare 31,2%.

Cea mai mare rată de promovare din ultimii 13 ani

Potrivit unui comunicat remis vineri presei, aceasta este cea mai mare rată de promovare din ultimii 13 ani (după contestaţii). Numărul mediilor de 10 a crescut la 222 de la 162 (înainte de contestaţii). În sesiunea iunie - iulie 2021, 146 de candidaţi au încheiat examenul cu media generală 10.

„Au fost depuse 49.115 contestaţii, număr ce marchează o scădere în comparaţie cu sesiunea similară a anului trecut (55.980 de contestaţii). După evaluarea lucrărilor contestate, au fost modificate notele pentru 46.363 de lucrări (în anul 2021 acest număr a fost de aproximativ 53.000). Dintre acestea, 86,27% s-au modificat cu maximum 1 punct, iar 8,13% s-au modificat cu mai mult de 1 punct”, se arată în comunicat.

În privinţa diferenţelor de puncte, se înregistrează următoarea situaţie:

  • diferenţe între 1-2 puncte - 3.872 de lucrări (3.196 note evaluate în plus şi 676 în minus)
  • diferenţe mai mari de 2 puncte - 120 de lucrări (114 note evaluate în plus şi 6 note evaluate în minus)

„În privinţa celor 120 lucrări care au primit note mai mari sau mici cu peste 2 puncte, fiecare situaţie va fi analizată punctual”, susţine aceeaşi sursă.

Ministerul Educaţiei precizează că, după soluţionarea contestaţiilor, 42 de unităţi de învăţământ liceal au avut procent 0 de promovare în prima sesiune.

„Din cele 651 de contestaţii înregistrate în judeţul-pilot Călăraşi, o singură notă s-a modificat cu mai mult de două puncte, 41 de note (6%) s-au modificat cu valori între 1 şi două puncte, 152 de note (22%) s-au modificat cu valori între 0,5 şi 1 punct, iar 457 (67%) s-au modificat cu mai puţin de 0,5 puncte. Rata finală de promovare în acest judeţ-pilot a fost de 61%”, susţine sursa citată.

Ministerul Educaţiei precizează că procentul de promovare se calculează din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi (105).

A doua sesiune de examen din acest an se va desfăşura în perioada 16 august - 3 septembrie, fiind precedată de etapa de înscriere (18 - 25 iulie). 

 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Bacalaureat 2022. Vineri se afișează rezultatele finale după contestații

Elevii clujeni cu media 10 la Bacalaureat și Evaluarea Națională vor fi premiați de Consiliul Județean cu câte 2.000 de lei

8 absolvenţi din judeţ au reuşit să ia 10 pe linie la BAC. Toţi au studiat la licee din Cluj-Napoca

Ultimele Stiri
abonare newsletter