Educație
Un nou campus studențesc se va construi în afara Clujului. Boc: „Pregătim un masterplan educațional cu primarii din zona metropolitană”
Clujul va avea un nou campus studențesc, dar în afara orașului. Emil Boc a anunțat că lucrează, împreună cu primarii din zona metropolitană, la un masterplan educațional.
Un nou campus studențesc se va construi în afara Clujului / Foto: Facebook - Zilele Clujului / Marșul Aniversar al Universităților Clujene 2019
În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local din Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a fost întrebat despre construirea unui nou campus pentru studenții clujeni, având în vedere că în municipiu costul locuinței devine din ce în ce mai scump.
Edilul a anunțat că un nou campus studențesc se va construi, însă în afara municipiului Cluj-Napoca.
„Cel mai probabil va fi în afara Clujului. Clujul nu are astăzi o soluție, în granițele administrative, pentru un campus universitar de amploarea pe care îl cere centrul universitar. Suntem în dialog permanent cu primarii din zona metropolitană. Sunt vreo cinci soluții care se analizează. Suntem în discuții cu toți rectorii universității clujene și le analizăm aceste elemente, de a pregăti realizarea unui campus cel mai probabil în afara ariei administrative a Clujului.
De fapt acum ce mai e Clujul administrativ. Noi de mult nu mai tratăm Clujul în granițele lui administrative. Vedeți că toate proiectele mari le gândim în perspectiva metropolitană. Dacă vedeți transportul, dacă vedeți partea de tren metropolitan, partea de metrou, de culoar de mobilitate pe malul Someșului, acum avem două proiecte pe care le pregătim sau le analizăm: e vorba de un masterplan integrat dezvoltare urbană. Nu putem face un singur PUG metropolitan pentru că actualul cadru legislativ nu ne permite. Chiar și legea consorților administrative nu ne dă forța obligatorie a unui singur PUG pentru întreaga zonă metropolitană, dar ne dă posibilitatea să le coroborăm.”, a spus Emil Boc.
Masterplan educațional
Primarul a mai mărturisit că se pregătește un masterplan de dezvoltare urbană, iar în paralel, împreună cu primarii din zona metropolitană, se lucrează și la un masterplan educațional.
Scopul acestuia ar fi dezvoltarea infrastructurii școlare și în afara Clujului, acolo unde „este mai mare nevoie”:
„Acum, Apahida își termină PUG-ul, Gilăul nu l-a început, Floreștiul are o fază intermediară. Vom face o propunere, aici lucrăm cu colegii de la Strategie urbană, de masterplan de dezvoltare urbană (dezvoltare urbanistică a Clujului) care să țină cont de ceea ce s-a adoptat și măcar să știe fiecare ce dezvoltă și ce aprobă: în materie de locuire, în materie de clădiri pentru dezvoltare, inovare și IT, în materie de alte elemente de industrie, regim de înălțime șamd. E un masterplan pe care să îl realizăm în colaborare.
În paralel lucrez cu primarii din zona metropolitană și vă spun acum, în premieră, la un masterplan educațional. Acum avem pe hartă foarte multe școli care se dezvoltă și în Cluj și în afara Clujului. Împreună cu Inspectoratul Școlar și factorii decizionali vrem să mapăm educațional viitorul Clujului. Când spun asta, mă refer la toată zona metropolitană, ca să vedem unde este cea mai mare nevoie. Începe să se construiască și în Florești, și în Apahida sau Baciu. E bine. Dar să vedem exact cât trebuie și unde trebuie. Poate trebuie și în Chinteni mai mult să susținem dacă n-au un potențial. Să găsim mijloacele administrative sau legale prin care să putem să aducem infrastructura educațională acolo unde copilul învață cel mai mult sau să aibă măcar învățământul de bază primar, acolo aproape, ca după aceea evident, fiecare în funcție de viață și serviciu își alege destinul educațional”, a spus Emil Boc.
De asemenea, edilul a evidențiat importanță dezvoltării la nivel metropolitan, având în vedere că se preconizează faptul că în anul 2050 Clujul va avea 1 milion de locuitori:
„Dar vrem să avem această analiză educațională. Va fi o lucrare de amploare pe care o pregătim și spun asta ca să închei, inclusiv despre campusul studențesc, la gândim în perspectiva dezvoltării metropolitane a Clujului, acel Cluj care în 2050 va fi la 1 milion de locuitori, și să aibă infrastructura și educațională și de mobilitate și urbană pregătită pentru acel moment”, a încheiat primarul.
CITEȘTE ȘI: