Educație
O nouă sesizare de plagiat în cazul doctoratului lui Lucian Bode
Încă o sesizare care conține acuzații de plagiat în teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode a fost făcută la CNATDCU.
O nouă sesizare în cazul de plagiat al doctoratului ministrului Bode/ FOTO: Lucian Bode/Facebook.comO nouă sesizare la CNATDCU
Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI) a anunțat, miercuri, că a trimis către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) o sesizare care conține acuzații de plagiat în teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, informează G4Media.ro
În documentul trimis la CNATDCU și postat pe site-ul acestei instituții nu este menționat numele persoanei fizice sau juridice care a făcut sesizarea, ci doar data la care a fost depusă: 7 noiembrie 2022.
La CNATDCU, sesizarea va ajunge la Comisia de Științe politice, studii de securitate, științe militare, informații și ordine publică, membrii acesteia urmând să desemneze, cel mai probabil, trei specialiști care să analizeze suspiciunile din document și să întocmească un raport. De precizat că acești specialiști sunt obligați să verifice doar indiciile din sesizare, adaugă g4media.ro
Teoretic, CNATDCU trebuie să dea un verdict în 45 de zile, dar, de cele mai multe ori, analizele instituției durează mult mai mult, uneori ani.
Printre membrii Comisiei de Științe politice, studii de securitate, științe militare, informații și ordine publică figurează câteva personalități ale lumii academice:
- președintele Adrian Miroiu de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti
- Valentin Naumescu și Sergiu Mișcoiu de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
La începutul acestei luni, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, instituția unde Bode și-a susținut teza cu titlul „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” a anunțat că, în baza unei verificări parțiale a lucrării, a descoperit faptul că aproape 3% este plagiată.
Comisia nu a recomandat retragerea titlului de doctor, iar ministrul Lucian Bode a declarat că va corecta erorile din lucrare. În cadrul analizei Comisiei pe care o conduce profesorul Adrian Miroiu, Comisiei de Etică de la Babeș-Bolyai i se va cere un punct de vedere asupra tezei dar, conform metodologiei, acesta este consultativ.
CITEȘTE ȘI: