Educație
Universitatea Babeș-Bolyai va reanaliza teza de doctorat a ministrului Lucian Bode. Emilia Șercan susține un plagiat de cel puțin 18,5%, mult mai mult decât identificase inițial UBB
Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, va fi analizată din nou de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a declarat rectorul UBB, Daniel David.
Daniel David, sursă foto Facebook Universitatea Babeş-Bolyai
Anunțul vine după ce Emilia Șercan a publicat, joi, o analiză în care scrie că demnitarul a plagiat cel puțin 18,5% din teză, nu doar 2,95%, atât cât a apreciat, la prima analiză, comisia de etică a universității clujene.
UBB declarase săptămâna trecută, în răspunsuri la o serie de întrebări Edupedu.ro, că poate relua analiza, dacă apar suspiciuni de plagiat.
Întrebat, joi dimineață, dacă acest lucru se va întâmpla, având în vedere analiza făcută separat de Emilia Șercan și publicată de Pressone.ro, rectorul UBB, Daniel David, a declarat:
„Da, sigur. Așa cum am spus în declarația noastră, dacă apar suspiciuni noi ele vor fi analizate de Comisia de Etică. Au apărut suspiciuni noi în spațiul public, comisia de etică probabil se va autosesiza. Dacă nu se va autosesiza, o să cer eu să analizeze. Dar cred că se vor autosesiza, așa cum am spus.”
Întrebat cum receptează pe moment diferența foarte mare între procentele de teză constatate a fi plagiate – de către comisia de etică a UBB (2,95%), respectiv de către Emilia Șercan (18,5%), Daniel David a precizat că așteaptă mai întâi concluziile verificării în comisia de etică a Universității pe care o conduce:
„Nu receptez nicicum, pentru că trebuie analizate suspiciunile. Vom vedea după aceea. Noi ne facem treaba serios. UBB este un tribunal academic, nu este nici unul social, nici unul politic. Vom vedea după ce analizează comisia de etică.”
Potrivit analizei Emiliei Șercan publicate joi de Emilia Șercan, „în urma analizării întregii lucrări, am descoperit text plagiat în nu mai puțin de 65 dintre cele 194 pagini ale tezei, reprezentând 10.139 cuvinte, ceea ce ridică procentul de conținut plagiat la 18,5%”.
Sursa menționează „patru tehnici de mascare a imposturii academic: plagiat prin traducere; plagiat de tip «sacrificarea pionului» (pawn-sacrifice plagiarism în limba engleză); plagiat prin parafrazare; plagiat de tip copy-paste".
La începutul lunii, Comisia de etică a UBB anunțase propriile concluzii după analiza tezei lui Lucian Bode, constatând „o serie de abateri de la bunele norme de publicare” și că problemele de tip plagiat reprezentau „aproximativ 2,95% din totalul cuvintelor tezei”. Ministrul Bode a reacționat susținând că „verdictul UBB” este că „teza mea de doctorat este în regulă”.
După o serie de critici privind decizia sa, UBB a raportat decizia la practicile „standard” de analiză, în contextul în care este vorba despre o situație ieșită din comun – cazul foarte vizibil al unui înalt demnitar, ministru al Guvernului României, acuzat de plagiat și de calitate foarte slabă a lucrării de doctorat. Instituția a spus că poate relua analiza, „pe bază de dovezi”, dacă apar noi sesizări.
CITEȘTE ȘI: