Educație

UMF Cluj oferă o șansă la studii medicale elevilor din mediul rural: „Pot îndrăzni să-și dorească să devină profesioniști ai sănătății!”

UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj dă o șansă la studii medicale elevilor care urmează liceul în mediul rural. Statisticile oficiale arată că drumul de la sat la universitate este unul anevoios în România.

Câțiva profesori și studenți de la UMF Cluj s-au întâlnit cu liceeni din mediul rural pentru a-i informa despre oportunitățile pe care universitatea le poate oferi / Foto: UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca - Facebook Câțiva profesori și studenți de la UMF Cluj s-au întâlnit cu liceeni din mediul rural pentru a-i informa despre oportunitățile pe care universitatea le poate oferi / Foto: UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca - Facebook

 

 


Doar 8 din 100 de persoane cu vârsta cuprinsă între 30-34 de ani, care locuiesc în mediul rural, au studii superioare. Așadar, asigurarea de șanse egale pentru toți cei care doresc să studieze la UMF „Iuliu Hațieganu” este prioritară pentru universitatea clujeană.

Acesta este obiectivul principal al proiectului „INDES - Incluziune, Diversitate și Egalitate de Șanse”, condus de rectorul universității, prof. dr. Anca Buzoianu, proiect aflat în plină desfășurare pentru al doilea an.


O echipă a UMF Cluj care s-a întâlnit cu tinerii din mediul rural / Foto: UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca - Facebook

Prin acest proiect, profesorii de la UMF Cluj și studenții mediciniști se deplasează în sate din Nord-Vest-ul României ca să informeze liceenii care provin din medii sociale și economice dezavantajate că „universitatea le poate asigura accesul la o educație de calitate și că pot îndrăzni să-și dorească să devină profesioniști ai sănătății”, potrivit reprezentanților universității. Scopul acestor activități a vizat promovarea ofertei educaționale a UMF „Iuliu Hațieganu” în licee din mediul rural și orașe sub 10.000 de locuitori din regiunea Nord-Vest.

Astfel, mai mulți profesori și studenți de la UMF Cluj s-au deplasat în luna noiembrie în comune din județul Cluj, dar și din județele apropiate, pentru a promova universitatea și facilitățile pe care le oferă studenților, distribuind flyere și ghiduri de admitere.


Elevii, curioși de oportunitățile oferite de UMF și de viața de la Cluj

Pentru a afla mai multe informații despre cum au decurs întâlnirile cu studenții, monitorulcj.ro a luat legătura cu Alex Sârbu, responsabilul de proiect.

Alex Sârbu ne-a spus că au participat profesori de la toate facultățile din cadrul UMF, care au vorbit despre oportunitățile pe care universitatea le poate oferi, dar și studenți, care le-au creat elevilor o imagine despre viața studențească de la Cluj, atât cu avantaje, cât și dezavantaje:


„În cadrul universității noastre există trei facultăți: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară și Facultatea de Farmacie. La aceste prezentări, tocmai ca să acoperim un spectru cât mai larg și ca elevii să aibă o deschidere cât mai bună către toate etapele pe care le pot parcurge, am avut cadre didactice de la toate facultățile care au prezentat fiecare facultate în parte cu specializări. Am avut inclusiv studenți care să vorbească un pic de viața de student: lucrurile pozitive sau chiar dificultățile pe care le înfruntă un student la facultate. 

Iar reacția a fost foarte pozitivă, tinerii au avut foarte multe întrebări legate de programele de studii, despre ce facilități sunt oferite sau ce înseamnă efectiv viața de student în Cluj. Mai ales pentru că am fost în licee din mediul rural, foarte mulți erau curioși de ce implică viața din Cluj. Am încercat să acoperim cât mai mult atât partea de instructaj profesional, pentru ce te pregătește facultatea, dar și partea socială: la ce te poți aștepta în momentul în care vii la Cluj, ce beneficii ai, ce dificultăți întâmpini”, ne-a spus Alex Sârbu.


Elevii din mediul rural află mai multe despre oportunitățile pe care UMF Cluj le poate oferi și despre viața de la Cluj / Foto: UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca - Facebook

Cu ajutorul voluntarilor de la UMF Cluj, elevii vor putea să-și aleagă domeniul pe care vor să îl urmeze pe viitor, care să le placă, dar pentru care să fie și potriviți:

„Scopul prezentărilor a fost multiplu. În primul rând, scopul a fost de a orienta profesional liceenii. Am țintit elevi din mai multe clase: a X-a, a XI-a și a XII-a. E o perioadă în care foarte mulți elevi sunt confuzi sau nu sunt foarte clar orientați către ceea ce vor să facă mai departe în profesia lor și noi ce am făcut practic a fost să le prezentăm partea de orientare în carieră, ca să își dea seama dacă ar vrea să meargă înspre un domeniu în care au interacțiuni cu oamenii sau într-un domeniu mai tehnic. Pe lângă partea de interacțiune, le-am oferit inclusiv niște chestionare de orientare în carieră. Aceste chestionare, pe care au avut oportunitatea să le completeze și pentru care o să și primească rezultate și interpretări personalizate, îi vor ajuta pe ei un pic mai mult să se cunoască pe sine și să-și dea seama ce aspirații au, în ce domenii ar fi buni, șamd., ca să se poată orienta”, susține Sârbu. 

De asemenea, în cadrul întâlnirilor s-au acordat premii promoționale în valoare de 300 lei/elev, conform regulamentului de susținere a elevilor.

UMF Cluj ia în serios incluziunea socială

Profesorii și studenții de la UMF Cluj i-au asigurat pe elevi că pot să aibă o carieră de succes în medicină și că universitatea este pregătită să îi ajute să își ducă studiile la capăt, prin diverse burse sau programe educaționale.

Sunt oportunități importante pentru elevi, care trebuie în primul rând să fie cunoscute, pentru a face posibilă o meserie atractivă și cu o bună inserție pe piața muncii în domenii precum asistența medicală, medicină, stomatologie, tehnicieni de radiologie și imagistică, fizio-kinetoterapie, farmacie, nutriție și dietetică.

Totodată, elevilor li s-a spus că vor învăța de la profesori care predau medicina la cele mai înalte standarde, dar și că incluziunea socială este foarte importantă pentru universitatea clujeană. 

„Pe lângă partea de orientare în carieră pe care am făcut-o, un lucru foarte important a fost să prezentăm universitatea și ceea ce oferă universitatea noastră ca facilități: faptul că suntem o universitate deschisă, o universitate modernă care predă după cele mai înalte standarde, dar, în egală măsură, o universitate care ia foarte în serios partea de responsabilitate socială și incluziune socială. Oferim oportunități pentru toți studenții, indiferent de mediile din care provin: și dacă provin din medii bune din punct de vedere financiar și dacă provin din medii mai defavorizate. Oferim burse, cămine, programe de care toți studenții noștri, practic, pot beneficia și prin care pot să-și ducă studiile la capăt, ca mai apoi să poată să aibă o carieră de succes”, a declarat responsabilul proiectului, pentru monitorulcj.ro.

Elevii din mediul rural află mai multe despre Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca / Foto: UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca

Locuri speciale la UMF pentru elevii din mediul rural

În cadrul proiectului s-a urmărit în special informarea elevilor asupra locurilor alocate special pentru candidații proveniți din licee situate în mediul rural.

Anual, Ministerul Educației alocă locuri bugetate pentru elevii de etnie rromă, pentru elevii care provin din mediul rural și pentru cei care beneficiază de protecție socială.

„Există locuri speciale pentru tinerii care fac parte atât din anumite minorități, cum ar fi locurile speciale pentru membrii din minoritatea rromă, cât și pentru absolvenții din liceele din mediul rural. De ce? Pentru că se consideră că absolvenții de liceu din medii rurale pot să prezinte mai multe dificultăți în momentul în care are loc procesul de admitere. Astfel, oferim niște locuri speciale pentru ei în așa fel încât toți să aibă o șansă să intre la noi în universitate și să poată să urmeze un parcurs profesional frumos”, a mai declarat, pentru monitorulcj.ro, Alex Sârbu.

Tot prin acest proiect, UMF Cluj vrea să ofere candidaților proveniți din licee din mediul rural accesul gratuit la lecții de chimie și biologie înregistrate video, de către profesorii universității.

CITEȘTE ȘI:

Infrastructura de cercetare în sănătate, nefolosită din cauza costurilor mari! UMF Cluj și MedFUTURE au găsit soluția pentru a fi utilizată la potențial maxim

Un clujean, absolvent al UMF Cluj, a condus un studiu prin care neuroni umani au fost transplantați la șoareci. Cine este Sergiu Pașca

abonare newsletter