Educație

Elevii din Cluj nu mai primesc produse din lapte. Niciun ofertant interesat pe parcursul celor cinci licitații

Elevii din județul Cluj nu mai beneficiază de produse lactate, prevăzute prin Programul pentru școlile din România. În schimb, școlile din județ sunt printre puținele din țară care asigură elevilor biscuiți și fructe.

Programul pentru școli: lapte, corn, fructe funcționează cu jumătăți de măsură/ captură Consiliul Județean Sălaj Facebook.com Programul pentru școli: lapte, corn, fructe funcționează cu jumătăți de măsură/ captură Consiliul Județean Sălaj Facebook.com

 

 


Salariații din învățământ protestează, miercuri, pentru a atrage atenția asupra bugetului minim acordat educației pentru următorul an – doar 2,1% din PIB, cea mai mică alocare din ultimii 30 de ani. Reprezentanții sindicatului din învățământul clujean au solicitat parlamentarilor din Cluj să ia măsuri pentru a îndrepta situația dezastruoasă a bugetului educației

Unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj sunt printre puținele din țară ce asigură un meniu sănătos elevilor. Astfel, școlarii pot beneficia de biscuiți și/sau fructe. Asigurarea produselor lactate pentru școlari reprezintă, însă, o problemă. 


CITEȘTE ȘI: 

Protest al salariaților din învățământ pentru creșterea veniturilor. Lider de sindicat: „Majorarea propusă este de-a dreptul jenantă”. Ce vor face parlamentarii clujeni?

Județul Cluj este printre puținele județe din țară care distribuie în școli biscuiți, corn și fructe, în cadrul Programului pentru școli al României, arată edupedu.ro


Cu toate acestea, elevii clujeni nu au mai primit laptele prevăzut în program din cauza unor licitații eșuate.

Din păcate, niciun ofertant nu s-a arătat interesat de posibilitatea asigurării cantității de lapte necesare elevilor, prin programul destinat școlilor. 


„Laptele și produsele lactate nu se distribuie în școli deoarece au fost organizate 5 licitații la care nu a participat niciun ofertant, iar următoarea licitație are termen de depunere a ofertelor, 19 decembrie”, arată reprezentanții Consiliului Județean Cluj, într-un răspuns pentru sursa citată. 

Motivul pentru care nu sunt ofertanți la licitațiile pe lapte și produse din lapte este acela că procesatorii nu își pot acoperi costurile, chiar și în condițiile în care, recent, Guvernul a majorat prețul pe care îl achită pentru o porție de lapte, de la 99 de bani la 1,11 lei. Producătorii care încă mai distribuie lapte în școli, se gândesc să renunțe la program.


Județul Cluj se află printre cele 12 județe care nu distribuie lapte și produse lactate în școli prin Programul pentru școli al României, aprobat prin Hotărâre de Guvern nr. 640/2017.

Astfel,  în cele 357 de școli din județul Cluj, în zilele de luni, miercuri și vineri se distribuie corn, iar marți și joi se distribuie biscuiți. Fructele – merele se distribuie de două ori pe săptămână, în zilele de marți și joi. În total sunt 61.048 de elevi care primesc parțial alimentele din program, informează edupedu.ro

CITEȘTE ȘI:

Provocările învățământului în Cluj: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar

Potrivit, Hotărârii de Guvern nr. 640/2017, fiecare ar trebui să primească pe parcursul săptămânii, gratuit, 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație.

Spre exemplu, în Iași nici un elev nu primește lapte, corn sau fructe la școală, prin programul desfășurat și cu fonduri europene, de alimentație sănătoasă. 

O situație similară este înregistrată și în județul Ilfov, unde nici unul dintre cei peste 40.000 de elevi nu au primit anul acesta școlar nici un produs din Programul pentru Școli al României.

În anul şcolar 2022-2023, bugetul alocat implementării Programului pentru şcoli al României este în valoare de 562.850.883 lei, din care: ajutor financiar din partea Uniunii Europene în valoare de 85.896.139 lei. 

La mijlocul lunii trecute, Guvernul a majorat suma pe care o plătește pentru porțiile de lapte, de la 0,99 lei pe porție, la 1,11 lei, tocmai pentru a facilita desfășurarea licitațiilor și înscrierea ofertanților în cadrul programului destinat școlilor.

Din păcate, o bună parte dintre elevii din Cluj sunt nevoiți să se angajeze pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice, aspect ce favorizează abandonul școlar. 

CITEȘTE ȘI:

Protest al salariaților din învățământ pentru creșterea veniturilor. Lider de sindicat: „Majorarea propusă este de-a dreptul jenantă”. Ce vor face parlamentarii clujeni?

Provocările învățământului în Cluj: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar

Peste 26% dintre elevi abandonează școala înainte de clasa a XII-a. Vezi situația din Cluj și fiecare județ din România

abonare newsletter