Educație

Emilia Șercan: „UBB ar trebui să îl dea în judecată pe dr. Bode”. Profesorii clujeni, solidari cu măsurile adoptate de universitate

Universitatea Babeș-Bolyai ar trebui să îl acționeze în instanță pe ministrul Lucian Bode, dar și ministerul Educației, pentru retragerea titlului de doctor. În același timp, profesorii clujeni își manifestă solidaritatea cu UBB.

Emilia Șercan: UBB ar trebui să îl dea în judecată pe Lucian Bode/captură foto Emilia Sercan Facebook.com Emilia Șercan: UBB ar trebui să îl dea în judecată pe Lucian Bode/captură foto Emilia Sercan Facebook.com

 

 


Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca arăta, miercuri, că suspiciunile de plagiat a tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode se confirmă. Lucrarea este „profund viciată”.

 


Jurnalista Emilia Șercan semnalează, pe pagina sa de Facebook, care ar fi următorii pași pe care ar trebui să-i facă universitatea clujeană în «cazul Bode».

Astfel potrivit jurnalistei, Universitatea Babeș-Bolyai ar trebui să îl acționeze în instanță (contencios administrativ) atât pe ministrul de Interne (PNL) Lucian Bode, cât și ministerul Educației, care este emitentul titlului de doctor.


Mai mult, Șercan consideră că UBB a greșit solicitându-i lui Bode corectarea tezei. 

CITEȘTE ȘI:
Reacția ministrului Lucian Bode după ce UBB a confirmat că a plagiat: „Voi merge în instanță”

„Două idei importante după decizia de ieri a UBB în cazul tezei lui dr. Bode: 


1. UBB ar trebui să îl dea în judecată pe dr. Bode pentru retragerea titlului. 

2. UBB a greșit cerându-i acestuia să corecteze teza. 


Explicațiile, pe larg, mai jos. 

Emilia Șercan: „UBB ar trebui să-l dea în judecată pe dr. Bode”/captură foto Emilia Șercan Facebook.com

Decizia UBB în cazul tezei de doctorat a lui dr. Bode nu poate duce la retragerea imediată a titlului de doctor, însă valoarea ei simbolică este enormă având în vedere faptul că tocmai universitatea care i-a dat titlul de doctor în urmă cu patru ani constată acum plagiatul. 

Asta ar trebui să conteze tot atât de mult cât o decizie emisă de CNATDCU, ba chiar puțin în plus în plan simbolic. 

Totuși, UBB are o soluție la îndemână, chiar dacă CNATDCU nu se mai poate pronunța asupra tezei: să îl dea în judecată pe dr. Bode și pe Ministerul Educației - autoritatea emitentă a titlului - pentru a cere retragerea titlului de doctor în instanța de contencios administrativ pentru că teza este plagiată, acest lucru echivalând cu neîndeplinirea condițiilor de acordare a titlului de doctor. 

Ar fi o premieră dacă UBB ar face asta, una necesară, în condițiile în care conjurația plagiatorilor din politică a blocat orice posibilitate de retragere a titlului de doctor prin legea specială”, notează Emilia Șercan.

Un doctorat susținut nu mai poate fi corectat

„Cât despre prevederea referitoare la solicitarea UBB către dr. Bode „a alinia teza cu standardele de etică academică”, consider că e o greșeală. Una mare. 

În loc să îi ceară lui dr. Bode acest lucru, Comisia de Etică a UBB putea propune acționarea acestuia și a Ministerului Educației în judecată pentru a constata neîndeplinirea condițiilor de acordare a titlului de doctor, adică pentru retragerea titlului.

O teză de doctorat susținută deja nu mai poate fi corectată. Deși Comisia de Etică a UBB a evitat cuvântul „a corecta” și a folosit „a alinia”, este vorba clar despre corectare.

Poți aplica corecturi într-o teză dacă vorbim despre erori de citare, dar aceste corecturi pot fi aplicate doar în anumite condiții: (1) poți să ceri îndreptarea unor erori între susținerea publică a tezei și acordarea titlului; (2) poți, eventual, corecta niște erori de citare după susținere, dar doar sunt evidente erori de citare.

În teza lui dr. Bode nu vorbim însă despre erori de citare, ci despre plagiat. Comisia însăși a confirmat constatările mele care au arătat că 18,5% din teză e plagiată. 

Nu poți să ceri cuiva să corecteze o teză când o cincime e plagiată”, notează Emilia Șercan.

Potrivit avocatului Gabriel Turcu, specializat în chestiuni de integritate academică și consultat de Emilia Șercan, „UBB oferă o soluție juridică pentru viitor pentru toți plagiatorii. Este pentru prima dată când se decide că, un plagiat dovedit și reținut ca atare printr-o în hotărâre, este remediabil. 

Se consideră astfel că plagiatul nu este o ilegalitate care să atragă sancțiuni drastice, ci că plagiatul poate fi remediat, retușat, recorectat, ca și cum la momentul descoperirii plagiatului s-ar resusține teza. Or, o astfel de «reexaminare» nu este permisă de legiuitor”, notează avocatul Gabriel Turcu în privința implicațiilor «cazului Bode».

Profesorii universitari, solidari cu UBB

În același timp, profesorii UBB își exprimă public susținerea față de universitatea clujeană și arată limitele legale în care este nevoită să se încadreze instituția de învățământ superior în gestionarea unei asemenea situații. 

„Sunt solidar cu universitatea mea, Universitatea „Babeș-Bolyai”, și felicit membrii Comisiei de Etică și experții solicitați pentru curajul și integritatea de care au dat dovadă în dezvăluirea imensei fraude academice care este doctoratul ministrului Lucian Bode. 

Este o uriașa minciună ce spune acest ministru, că se judecă un doctorat din 2018 cu reguli din 2022. Regulile integrității academice datează de zeci de ani”, notează profesorul universitar Ciprian Mihali pe pagina sa de Facebook.

Și profesorul Claudiu Turcuș semnalează faptul că UBB a acționat potrivit prevederilor legale:

„Universitatea Babeş-Bolyai, prin Comisia de Etică, a decis că ministrul Lucian Bode a plagiat. 

1. Tehnic & legal, o universitate NU poate retrage un titlu de Doctor, poate doar sesiza CNATDCU. De aceea, UBB a solicitat măcar retragerea cărţii publicate - în urma susţinerii doctoratului - din librării & biblioteci. 

2. De asemenea, vor fi măsuri complementare faţă de şcoala doctorală unde s-a desfăşurat stagiul doctoral al lui Bode, se va face o evaluare internă serioasā cu privire la rigoarea şi practicile de coordonare, elaborare şi evaluare a tezelor din domeniul respectiv. (...).

UBB, însă, şi-a asumat criteriile de etică universitară pe care le promovează, aplicându-le în propria instituţie, cu preţul afectării imaginii universităţii. Aşa sunt asumările. Costă, dar merită. Comisia de etică a UBB spune clar că avem de-a face cu un plagiat. Este asta puţin?”, notează profesorul Claudiu turcuș pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, profesorul Claudiu Mișcoiu arată că UBB a procedat corect în «cazul Bode».

„Tuturor nemulțumiților: Acum, sincer, ce trebuia să mai facă Comisia de Etică și universitatea, în general, în condițiile restrictive impuse de CCR? Să îl sechestreze și să îl plimbe prin oraș cu pancarta „Plagiator” agățată de gât? A făcut tot ceea ce se poate din punct de vedere legal și regulamentar. Concluzia analizei e limpede și lipsită de echivoc. De aici înainte, dramul de decență rămas ar trebui să îi determine pe mai-marii zilei să îl împingă la demisie”, notează profesorul Sergiu Mișcoiu

CITEȘTE ȘI:

Lucian Bode și-a plagiat doctoratul! UBB Cluj: „Suspiciunile de plagiat se confirmă”. Comisia va cere corecturi la teză și retragerea cărții

Emilia Șercan, critici la adresa UBB Cluj: „S-a raportat la «cazul Bode» în cheie politică mai mult decât etică”

Reacția ministrului Lucian Bode după ce UBB a confirmat că a plagiat: „Voi merge în instanță”

Ultimele Stiri
abonare newsletter