Educație

Angajații din învățământ riscă să nu-și primească salariile la timp: „Programul de salarizare nu a fost livrat!”

Angajații din învățământ riscă să nu-și primească salariile majorate la timp luna aceasta. Miercuri este ultima zi în care programul de salarizare mai poate fi livrat ca salariile să nu întârzie.

Salariile angajaților din învățământ ar putea întârzia în februarie / Foto: depositphotos.com Salariile angajaților din învățământ ar putea întârzia în februarie / Foto: depositphotos.com

 

 


Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, cer public Ministerului Educației să explice de ce nici până acum kit-ul de actualizare a programului de calcul al salariilor EDUSAL nu a fost trimis în teritoriu și cine se face vinovat pentru această situație.

 


„Este inadmisibil ca până astăzi, 8 februarie, unităților de învățământ să nu li se livreze programul de salarizare. Din informațiile primite, secretarele și contabilele spun că este puțin probabil să reușească să facă toate calculele pentru ca salariile să fie plătite la timp, pe 14 februarie, așa cum prevede legea. Aceasta deoarece, aproape de fiecare dată, prima versiune transmisă avea erori. Nu ne interesează că Ministerul Educației a fost în negocieri pentru prelungirea contractului cu firma care livrează programul, ne interesează doar ca angajații din sistem să-și ia salariile la timp. Cei mai mulți dintre salariați au împrumuturi, facturi de plată și alte cheltuieli, iar această întârziere le creează probleme în relația cu terții”, se arată într-un comunicat al sindicaliștilor.

Sindicaliștii mai cer să fie publicat contractul cu firma care livrează programul de salarizare și punctează că ar fi necesar ca Ministerul Educației să-și dezvolte propriul soft:


„Cerem Ministerului Educației să publice acest contract și să precizeze cât a plătit în ultimii 10 ani firmei care a realizat și asigură mentenanța EDUSAL. De asemenea, considerăm că este necesar ca Ministerul Educației să dezvolte propriul soft pentru calculul și plata salariilor pentru ca astfel de întărzieri să fie evitate. În plus, solicităm ca persoanele care se fac responsabile pentru această întârziere să fie trase la răspundere. Menționăm că nu este prima dată când modificările aduse aplicației EDUSAL sunt trimise cu întârziere sau cu erori de calcul. De fiecare dată colegii din unitățile de învățământ, care se ocupă de plata salariilor, sunt obligați să stea peste program sau să lucreze de acasă, în timpul liber. Cu toate acestea, orele suplimentare nu sunt plătite”, mai transmit sindicaliștii.

Profesorii vor primi între 3% și 8.5% în plus în luna februarie, pentru salariul din ianuarie, în timp ce personalul nedidactic va avea creșteri de 10%, potrivit surselor Edupedu.ro. Cei care dețin funcții de conducere în școli și inspectorate nu ar fi primit majorare, fiindcă erau pe maximum din lege.


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

PSD ar putea cere demisia ministrului Deca de la Educație. Vasile Dâncu: „Nu pot înțelege secretomania legată de legile educației”

Protest al salariaților din învățământ pentru creșterea veniturilor. Lider de sindicat: „Majorarea propusă este de-a dreptul jenantă”. Ce vor face parlamentarii clujeni?

Ultimele Stiri
abonare newsletter