Educație

S-au fript! Amenzi de până la 200.000 de lei pentru cei care vând lucrări de licență studenților

În noua legea a învățământului universitar s-au introdus sancțiuni consistente privind cumpărarea sau vânzarea de lucrări de licență, masterat sau doctorat. Acestea ajung până la 200.000 de lei.

Lucrare de licență / Foto: captură video - YouTube Radu Roman - Copy Center Roman Lucrare de licență / Foto: captură video - YouTube Radu Roman - Copy Center Roman

 

 


Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, marţi, că în noua lege a învăţământului superior s-au introdus, la Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, sancţiuni consistente pentru persoanele care vor să cumpere sau să vândă lucrări de doctorat, licenţă sau masterat.

 


„S-au introdus sancţiuni consistente în discuţia de la comisie. Ne dorim să descurajăm fenomenul atât de oferire, cât şi de cumpărare a unor astfel de lucrări. Este absolut necesar ca integritatea tuturor tipurilor de lucrări de finalizare, licenţă, masterat, doctorat să fie asigurată şi de aceea sancţiunile sunt descurajatoare pentru orice tentative de acest tip. De altfel, cred că progresul tehnologic ne va şi ajuta să descoperim mult mai eficient astfel de tentative”, a spus Deca la Palatul Parlamentului, despre sancţiunile introduse în lege pentru persoanele interesate să cumpere lucrări de master sau de doctorat.

Amenzi consistente

Întrebată cum se vor descoperi aceste site-uri care se ocupă cu vânzarea de lucrări de licenţă, masterat sau doctorat, Deca a spus: „Ele sunt cunoscute în lumea academică. În multe cazuri există şi anunţuri sau fluturaşi care sunt distribuiţi în comunităţile academice. Este, cred eu, destul de facil, într-o primă fază, ca acele comisii de etică de la nivelul universităţilor să se autosesizeze şi să ridice această chestiune. Avem şi prevederi care clarifică exact care este riscul la care se supun. Cred că este bine să mediatizăm aceste lucruri, pentru că învăţământul superior românesc nu poate produce performanţă, nu poate răspunde nevoilor societăţii, dacă nu respectă norme de etică şi integritate".


Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi mai multe amendamente la proiectul legii privind învăţământul superior, la capitolul „răspundere juridică”, la propunerea deputaţilor PSD.

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă în cuantum de la 100.000 lei la 200.000 de lei fapta persoanei fizice sau juridice care pune la dispoziţia studenţilor, studenţilor doctoranzi, cursanţilor contra cost, prin internet, prin reţele de socializare sau servicii de comunicare electronică, în scopul însuşirii fără drept a calităţii de autor pentru lucrări ştiinţifice, referate, lucrări pentru examenele de evaluare pe parcurs, precum şi de finalizare a studiilor universitare de licenţă, masterat şi/sau de doctorat. Se autorizează Ministerul Comunicaţiilor să identifice şi să oprească imediat funcţionarea site-urilor care promovează oferte de vânzare, vânzarea sau punerea la dispoziţie a persoanelor fizice contra cost a produselor menţionate mai sus. Redeschiderea site-urilor sub orice formă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 300.000 lei şi 600.000 lei”, se precizează în aceste amendamente. 


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News 

CITEȘTE ȘI:

Lucian Bode și-a plagiat doctoratul! UBB Cluj: „Suspiciunile de plagiat se confirmă”. Comisia va cere corecturi la teză și retragerea cărții

Emilia Șercan: „Plagiatul a devenit o chestiune politică. Suntem într-un cerc vicios, care pleacă de la mediul universitar”

abonare newsletter