Educație

Grevă de avertisment în învățământ. Zeci de mii de profesori nu intră la ore mâine, între 11 și 13

Profesorii vor organiza o grevă de avertisment miercuri, timp de două ore. Protestul va fi urmat și de o grevă generală, săptămâna viitoare. Nemulțumirile cadrelor didactice sunt legate de salarii.

Protest profesori. Sursă foto Facebook FSLI România Protest profesori. Sursă foto Facebook FSLI România

 

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar vor intra miercuri în grevă de avertisment, în intervalul orar 11:00 - 13:00, timp în care cursurile nu vor avea loc, au anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedinţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţiei Naţională Sindicală „Alma Mater”.


Astfel, 75.400 de cadre didactice nu vor intra mâine la ore între 11.00 și 13.00. Sindicaliștii spun că dacă până la finalul săptămânii nu vor discuta cu ministrul educației și nu vor primi răspuns la solicitările lor, vor intra de luni în grevă generală. 

6.000 de profesori în grevă la Cluj

Potrivit sindicaliștilor, în județul Cluj vor intra în grevă de avertisment 6.000 de profesori. 67% dintre aceștia și-au dat acordul pentru declanșarea grevei generale în 22 mai.


Grevă generală

O altă decizie vizează greva generală din data de 22 mai: „Se declanșează greva generală începând din data de 22 mai, în instituțiile și unitățile de învățământ unde există membri de sindicat ai Federației Sindicatelor Libere din învățământ.”

71,29% dintre respondenții FSLI au votat pentru organizarea grevei generale, iar 14,74% nu sunt de acord. 13,97% nu și-au exprimat opțiunea.


Săptămâna trecută a fost organizat un protest amplu al angajaților din educație. Peste 15.000 de persoane au fost în stradă. Amintim că profesorii și angajații în învățământ au primit, pe 18 aprilie, de la sindicatele la care sunt afiliați, un document de centralizare a acordurilor pentru declanșarea grevei generale în data de 22 mai 2023. 

CITEȘTE ȘI: Anul școlar s-ar putea încheia luna viitoare. Sindicatele din învățământ vor grevă generală/ Deca: „Am încredere că nu se va ajunge acolo”

Protestele sunt organizate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret" şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater", în numele celor peste 350.000 de angajaţi ale căror drepturi şi interese le reprezintă. 


Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii - personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar. Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic. 

De asemenea, sindicaliştii mai solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Grevă generală în învățământ. Profesorii clujeni decid în aceste zile dacă mai intră sau nu la ore!

„Balibacea”, fost interlop din Turda, profesor de matematică la Colegiul „Mihai Viteazu”. Profesorii au intrat în grevă

Angajații din sănătate se pregătesc de GREVĂ GENERALĂ. Proteste pentru finanțarea corectă a sistemului medical

abonare newsletter