Educație
Profesorii continuă greva generală. Au refuzat oferta de majorare salarială propusă de Guvern
Sindicaliștii din Educație au anunțat continuarea grevei generale a profesorilor, respingând astfel ultima ofertă de majorare salarială înaintată de Guvern.
Profesorii clujeni au protestat în fața Prefecturii blocând circulația. Foto monitorulcj.ro
Greva generală din Educaţie continuă, propunerea Guvernului privind creşterea salariilor cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic şi cu 400 de lei pentru personalul nedidactic din învăţământ fiind respinsă de sindicalişti, au anunţat, miercuri seara, liderii federaţiilor sindicale din Educaţie.
„În acest moment greva continuă, ca să fie foarte clar. Nu au acceptat (membrii de sindicat - n. r.) nici varianta cu 1.000 de lei. Au cerut să fie suma mai mare. Dublarea acelei sume, 2.000 de lei net. Era vorba de 1.000 de lei brut lunar, e vorba de 2.000 de lei”, a transmis preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.
El a subliniat că „majorarea de la 1 iulie e altă problemă, grila este altceva”.
„Grila va intra în vigoare de la 1 ianuarie, dar oamenii au spus: «Domnule, vrem integral să se aplice», deci nu 40% cât a promis Guvernul. Oamenii au spus foarte clar că nu vor vouchere, i-aţi auzit strigând în piaţă”, a precizat acesta.
Hăncescu a subliniat că Executivul este hotărât să dea ordonanţa cu măririle propuse, respectiv creşterea salariilor cu 1.000 lei brut lunar pentru personalul didactic şi cu 400 de lei pentru personalul nedidactic din învăţământ.
Întrebat dacă mai e loc de negociere, liderul FSLI a răspuns: „Decizia aparţine Guvernului. Vedem ce măsuri va lua. Am înţeles că sunt hotărâţi să dea ordonanţă. Oamenii decid, nu noi. Mai aveţi răbdare, că mai e puţin până marţi. De mâine până marţi sunt zile libere, copiii nu sunt la şcoală”.
La întrebarea ce vor face sindicatele dacă „mâine se adoptă această ordonanţă”, liderul FSLI a spus din nou: „Oamenii decid, încă o dată”.
Executivul le-a propus cadrelor didactice și personalului nedidactic o creștere salarială de 1000 de lei brut, respectiv 400 de lei brut, urmată de o majorare a salariilor etapizată în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării.
„Oferta a ajuns în teritoriu, organizațiile ne-au spus că se respinge. Nu sunt de acord cu eșalonarea și cu suma de 1000 de lei de la 1 iunie. Cum la medici s-a putut dintr-o singură tranșă, trebuie să se poată și la profesori. Au cerut dublarea sumei, 2000 de lei net. Greva continuă”, au anunțat sindicaliștii.
Guvernul le-a propus liderilor sindicali o majorare de 1000 de lei brut la salariile profesorilor, respectiv 400 de lei brut la cele ale personalului nedidactic, plus încadrarea salariului unui profesor debutant cu salariul mediu brut pe economie.
„Majorarea cu 1.000 de lei este un avans, iar începând din ianuarie 2024 această creștere să se realizeze etapizat în maxim trei ani de zile, cu o creștere anul viitor de 40% din suma rămăsă ca diferență din grila actuală și grila viitoare”, a spus premierul Nicolae Ciucă în deschiderea ședinței de Guvern de miercuri.
Executivul anunța că ordonanța de urgență cu măsurile anunțate urma să fie adoptată joi, 1 iunie.
Întâlnirea premierului cu sindicaliștii a avut loc după ce, tot în aceeași zi, premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu s-au întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și ministrul Educației, Ligia Deca, pentru a dezamorsa criza provocată de greva profesorilor care durează de 9 zile.
Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI: