Educație

Autobuze școlare, în fiecare cartier al Clujului. 200.000 de mașini, scoase din trafic anul trecut de transportul pentru elevi!

Autobuzele pentru transportul elevilor din Cluj-Napoca au intrat pe trasee din prima zi de școală. Anul trecut, traficul a fost redus cu circa 200.000 de autoturisme prin intermediul programului de transport elevi.

Autobuzele pentru transportul elevilor din Cluj-Napoca au intrat pe trasee din prima zi de școală.Foto: Emil Boc/ Facebook Autobuzele pentru transportul elevilor din Cluj-Napoca au intrat pe trasee din prima zi de școală.Foto: Emil Boc/ Facebook

 

 


Odată cu începerea anului școlar 2023-2024, transportul elevilor din municipiul Cluj-Napoca a fost activat, iar părinții au apelat la acest serviciu public pentru siguranța copiilor.   

 


Zeci de autobuze școlare, în cartierele Clujului

Potrivit Primăriei Cluj-Napoca, transportul elevilor se realizează prin intermediul a douăzeci de autobuze dedicate, ce acoperă 15 trasee. 

Pentru siguranța celor mici, în fiecare autobuz este prezent un polițist local. Cu excepția cartierului Gruia, transportul școlar acoperă toate cartierele Clujului, astfel încât programul a fost extins de la 5 la 15 trasee, în decurs de câțiva ani. 


CITEȘTE ȘI: 
Autobuzele școlare revin pe traseu odată cu începerea școlii

 

„Din prima zi de școală, adică de ieri, autobuzele școlare au fost pe traseu. Părinții și-au lăsat copilașii să meargă la școală cu autobuzele școlare, mai ales că aceste autobuze sunt dedicate copiilor din clasa 0 până în clasa a IV-a. 


În acest moment avem 20 de autobuze școlare, pe 15 rute. Am putea spune că, practic, fiecare cartier al orașului - exceptând cartierul Gruia, care este situat în apropierea unităților de învățământ, sunt și școli în cartier - are autobuze școlare. Putem spune că toate cartierele Clujului au autobuze școlare”, a declarat, marți, viceprimarul Clujului Dan Tarcea, în cadrul unei intervenții radio locale. 

Traseele acoperă cartierul Mănăștur (străzile Primăverii și Bucium). De asemenea, autobuzele pleacă din cartierul Zorilor, din cartierul Gheorgheni, din zona Ira, dar și din zona Făgetului, din Bună Ziua sau din cartierul Grigorescu. Inclusiv din zona Lombului și a cartierului Iris, dar și de pe strada Platanilor. 


Peste 150.000 de copii, transportați cu autobuze școlare

În anul școlar 2022-2023, peste 150.000 de copii au beneficiat de serviciile transportului școlar dedicat. Astfel, numărul autoturismelor din trafic s-a redus cu până la 200.000, potrivit estimărilor primăriei. 

„Anul școlar trecut au fost transportați peste 150.000 de copii, ceea ce înseamnă că am redus traficul cu circa 100.000-200.000 de mașini, pe parcursul unui an. 

Cei care folosesc transportul școlar beneficiază de o serie de avantaje, astfel încât copilașii ajung la școală în condiții de siguranță, pentru că în fiecare autobuz școlar este prezent un agent al Poliției Locale”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea. 

Potrivit reprezentanților Primăriei, douăzeci de polițiști locali acoperă serviciile de siguranță în transportul școlar, pe parcursul întregului an de curs. Aceștia sunt prezenți atât la plecarea spre unitatea de învățământ, cât și la întoarcerea acasă a elevilor. 

În plus, părinții care apelează la serviciile transportului școlar pot câștiga timp prețios, atfel încât nu mai sunt nevoiți să stea zeci de minute în trafic. 

După cum arată Dan Tarcea, începutul anului școlar nu a fost resimțit încă în trafic, astfel încât în oraș se circulă în condiții „nornale”. Odată cu deschiderea anului universitar însă, situația s-ar putea schimba substanțial, iar timpii de așteptare în trafic ar putea crește. 

„Deocamdată se circulă foarte ușor, aș putea spune. Odată cu venirea studenților, orașul va fi puțin mai aglomerat. Vom vedea în perioada următoare ce se întâmplă. Mai sunt anumite perioade ale zilei în care se circulă puțin mai greu, față de perioada de vară”, a mai explicat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Ștefan Tarcea. 

Proiectul „Autobuzelor școlare cu circuit închis” a fost implementat în septembrie 2018, în urma procesului de Bugetare participativă din anul anterior, fiind unul dintre proiectele câștigătoare. 

Inițiat ca proiect pilot pe 5 trasee, extins ulterior de la 5 la 12 trasee, programul „Autobuze școlare” a ajuns la 15 trasee și acoperă dus-întors o distanță de peste 200 km/zi.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

A început școala. Vezi structura anului școlar în Cluj și când este prima vacanță!

Autobuzele școlare revin pe traseu odată cu începerea școlii

Cum arată și pe unde vor circula primele autobuze școlare din Cluj-Napoca. FOTO

abonare newsletter