Educație

Inventatorul aparatului de „citit în palmă” de la Inspectoratul Școlar Cluj, promotor al „Școlii Zalmoxiene”

Aparatul cu care ISJ Cluj intenționa să le „citească în palmă” elevilor pentru stabilirea abilităților de carieră a fost inventat de un promotor al „Școlii Zalmoxiene”.

Inspectorul general ISJ Cluj, Marinela Marc, testează aparatul de „scanare” a mâinilor, dedicat stabilirii profilului de orientare în carieră a elevilor/Foto: Edupedu.ro/ TVR Cluj Inspectorul general ISJ Cluj, Marinela Marc, testează aparatul de „scanare” a mâinilor, dedicat stabilirii profilului de orientare în carieră a elevilor/Foto: Edupedu.ro/ TVR Cluj

 

 


Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) anunța recent într-o conferință de presă implementarea unui proiect-pilot, derulat în parteneriat cu Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, din cadrul Universității „Babeș–Bolyai” Cluj–Napoca și Clubul Lions, privind orientarea în carieră a elevilor de liceu. Proiectul-pilot nu va fi promovat în școli, după ce demersul a fost criticat de reprezentanții UBB și a stârnit controverse în spațiul public.

 


Proiectul denumit „Încotro? Eu” se adresează elevilor de liceu din unitățile de învățământ preuniversitar, din județul Cluj și urma să se desfășoare în perioada ianuarie-iunie 2024. Potrivit ISJ Cluj, implementarea acestui program presupune dezvoltarea unor servicii integrate de consiliere și orientare vocațională pentru elevii de liceu, prin intermediul tehnologiilor recente, softul modern MindMi, care permite generarea de profiluri psihologice, bazate pe măsurarea răspunsului electrodermal, constând într-o scanare rapidă a feței și a mâinilor.

Inventatorul aparatului este consilier al firmei Tracia Unita


Dumitru Grigore, prezentat drept inventatorul unui aparat care poate determina aptitudinile elevilor în urma scanării palmelor, este consilier pentru tehnologii avansate al societății pe acțiuni Tracia Unita, care promovează „Școala Zalmoxiană”, potrivit paginii de internet a societății, scrie Presshub, care citează Educatieprivata.ro.

De asemenea, conform sursei citate, Dumitru Grigore a fost viceprimar în Năvodari și este membru al unei comisii a Academiei Române.


În CV-ul său este inclusă și calitatea de preot misionar la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.

„Tracia Unita întruchipează tărâmul străvechi care a dat naștere civilizațiilor lumii, școala Zalmoxiană de spiritualitate și înțelepciunea tracică de recunoaștere mondială, meșteșugurile și arta populară, istoria și bogăția transmise generațiilor în acest colț de rai numit Grădina Maicii Domnului”, se arată pe site-ul de prezentare. 


Proiectul a fost contestat de reprezentanții Universității Babeș-Bolyai (UBB) și ai Facultății de Psihologie și Științele Educației, care au declarat că nu sunt parteneri în proiect, după cum au fost prezentați de inspectorul școlar general din Cluj. Mai mult, instrumentul prezentat pentru derularea acestui proiect nu este unul acreditat și validat de experți în psihologie, la nivel național sau internațional.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, profesorul Daniel David, a apreciat desfășurarea acestui proiect-pilot drept „o greșeală”. Printre motivele invocate de el: faptul că instrumentul folosit „nu știu să fie printre instrumentele acreditate de către Colegiul Psihologilor din România” sau la nivel internațional. 

Proiectul controversat anunțat de ISJ Cluj a provocat un val de critici, în contextul în care Inspectoratul Școlar Județean Cluj a plătit 2.500 de euro pe un aparat care orientează elevii în carieră prin „citirea palmei”.

Joi seară, reprezentanții IȘJ Cluj anunțau, prin intermediul unui comunicat de presă, proiectul-pilot de „scanare” a palmelor elevilor pentru profilul de orientare în carieră nu va fi promovat în școli, după ce reprezentanții Universității Babeș-Bolyai au spus că instrumentul folosit nu este acreditat.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Proiect controversat al Inspectoratului Școlar Cluj pentru orientarea în carieră a elevilor, retras din cauza valului de critici apărut în spațiul public

abonare newsletter