Educație

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a inaugurat două noi spații de învățământ provenite din sediul BT și Casa de Modă

Luni, 19 februarie, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), a inaugurat noile spații educaționale din fosta clădire a Băncii Transilvania, precum și cea aparținând fostei Case de Modă, în prezent refuncționalizată ca Hub UTCN.

Hub-ul UTCN găzduiește spații de conferințe, cercetare și co-working pe suprafață de peste 5000 de m² Hub-ul UTCN găzduiește spații de conferințe, cercetare și co-working pe suprafață de peste 5000 de m²

 

Cele două clădiri–reper în mentalul clujean au avut identități diferite, cu utilizări diferite, fiecare în parte purtând cu sine mărturia pe perioada în care au fost construite achiziționate. În anul 2017, clădirile au intrat în reabilitare completă în 2020 și au fost finalizate la sfârșitul anului 2023.


Decizia de achiziționare a celor două clădiri a fost luat de conducerea UTCN ca urmare a creșterii numărului de stundeți ai universității și a deficitului de spații de studiu, a explicat rectorul UTCN, profesorul Vasile Țopa. „Chiar și după achiziționarea acestor ultime spații, continuăm încă să înregistrăm un anumit deficit”, mai spune profesorul Țopa.

Fosta clădire a Băncii Transilvania, care a fost edificată în 2002, găzduiește astăzi pe o suprafață construită de aproape 500 m² spații educaționale pentru studenții facultăților de profil electric, desfășurate pe 4.000 de m². Intervenția asupra clădirii existente a urmărit o să dea o nouă funcțiune spațiilor existente precum și modernizarea acestora la standarde ridicate. Valoarea proiectului este de 18 milioane de lei și au fost susținute atât din venituri proprii ale Universității, cât și de la bugetul de stat.


Fosta Casă de Modă de la numărul 4 a străzii George Barițiu a fost construită în anul 1969 și în cadrul ei funcționau cele mai cunoscute cooperative în domeniul textil din oraș, ea devenind pe parcursul timpului un simbol al orașului.

Acum, hub-ul UTCN găzduiește spații de conferințe, cercetare și co-working pe suprafață de peste 5000 de m², imobilul având certificat de clădire verde, sustenabilă și prevede un înalt standard de eficiență energetică, atât prin termoizolare, cât și prin tâmplăria cu grad mare de izolare termică și alte sisteme conexe de iluminat și echipamente de ventilare și climatizare. Valoarea totală a investiției se ridică la 24 de milioane de lei și a fost susținută, de asemenea, din venituri proprii ale Universității și de la bugetul de stat poziționate.


„Am dat astfel o nouă viață unor clădiri care își îndepliniseră misiunea lor inițială”, a concluzionat conferențiarul Șerban Țigănaș, decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul UTCN, dar și autor al proiectelor de refuncționalizare a celor două clădiri.

În cadrul orașului, în raport cu alte edificii marcante și cu zona centrală, reabilitarea completă a celor două clădiri a fost gândită, a răspunde și a crea noi premise pentru interacțiunea universității cu diverși actori ai comunității clujene – administrația orașului, mediul de afaceri, mediul socio-cultural și, nu în ultimul rând, actuali și viitori studenți.

CITEȘTE ȘI:

O echipă de studenți de la UTCN, locul 4 la o competiție de securitate cibernetică! Au participat peste 100 de echipe din toată lumea.

UTCN în topul celor bune universități din România

Un prototip medical imprimat 3D, creat de cercetătorii UTCN, a fost prezentat la un târg internațional din Dubai!

Ultimele Stiri
abonare newsletter