Educație

Școlile din România ar putea introduce „sala de detenție” pentru elevii care deranjează orele

„Sala de detenție”, măsură aplicată elevilor care deranjează orele și unde vor efectua diverse activități sub supravegherea unui cadru didactic, ar putea fi introdusă în școli.

„Sala de detenție” pentru elevii care deranjează orele. Măsura ar putea fi aplicată în școli.|Foto: pixabay.com „Sala de detenție” pentru elevii care deranjează orele. Măsura ar putea fi aplicată în școli.|Foto: pixabay.com

 

 


Elevii care perturbă orele vor putea fi duși în altă sală de clasă sub supravegherea unui cadru didactic, unde pot desfășura diverse activități, precum lectură suplimentară sau completarea de fișe de lucru, potrivit Statutului Elevului, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. 

Printre prevederile specifice acestei măsuri figurează și posibilitatea interdicției de a folosi telefoanele mobile în timpul orelor, în caz contrar acestea fiind confiscate și apoi restituite obligatoriu părinților în aceeași zi. 


Propunerea de introducere a măsurii de detenție a ajuns în atenția publică în aprilie anul trecut de sindicatele angajaților din învățământ.

Activități specifice și supraveghere

„În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-o sală din unitatea de învățământ stabilită pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul: lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc.


CITEȘTE ȘI: 
Consiliul Național al Elevilor cere reglementări clare privind amplasarea camerelor în unitățile de învățământ

În acest caz va fi informat, în scris, părintele/tutorele/reprezentantul legal al elevului. Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat”, potrivit documentului citat. 

Elevii ar urma să desfășoare activități specifice într-o sală de clasă alocată special în acest sens. Printre exemplele de activități propuse de ministerul de profil se regăsesc - „lectură suplimentară” și „completarea de fișe de lucru”


De altfel, activitățile de urmat pot fi stabilite de profesorul sau de cadrul didactic auxiliar sub supravegherea căruia ajunge elevul, conform prevederii din Statutul Elevului 2024, aflat în stadiul de proiect.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Sindicaliștii din învățământ cer o strategie pentru combaterea violenței și abuzurilor în școli. „Astfel de cazuri nu trebuie tăinuite şi nici lăsate la voia întâmplării”.

Cazurile de violenţă în şcoli. Ministerul Educației propune noi măsuri pentru gestionarea fenomenului de bullying în unitățile de învățământ

abonare newsletter